SAD zaustavio posjet državnog tajnika Blinkena Kini nakon svađe oko špijunskog balona - Kanal 5

SAD zaustavio posjet državnog tajnika Blinkena Kini nakon svađe oko špijunskog balona

Američki državni tajnik Antony Blinken odgodio je svoj put u Kinu nakon što je kineski špijunski balon preletio SAD.

Visoki dužnosnik State Departmenta rekao je da u ovom trenutku nisu pogodni uvjeti za ono što bi bio prvi sastanak SAD-a i Kine na visokoj razini u posljednjih nekoliko godina.

Foto: Facebook

Kineska isprika je primijećena, rekao je dužnosnik, ali je opisao balon kao jasno kršenje suvereniteta i međunarodnog prava. Posjet je trebao uslijediti usred sve izraženijih napetosti između SAD-a i Kine
Glavni američki diplomat trebao je posjetiti Peking kako bi razgovarao o nizu pitanja, uključujući sigurnost, Tajvan i Covid-19.

No, u četvrtak je vladala zaprepaštenost kada su američki obrambeni dužnosnici objavili da prate visinski nadzorni balon iznad Sjedinjenih Država. Incident je u konačnici oštro istaknuo uzburkane napetosti kojima se posjet želio pozabaviti, pri čemu kinesko izražavanje žaljenja nije bilo dovoljno da odagna potrebu administracije da odgovori na sumnje u špijuniranje.

Visoki dužnosnik State Departmenta rekao je da bi balon “suzio dnevni red” bilo kakvih sastanaka s kineskim dužnosnicima “na način koji bi bio beskoristan i nekonstruktivan”.

Foto: Faceboook

Leave a Comment

Your email address will not be published.