Od 1. prosinca u SAD bez vize - Kanal 5

Od 1. prosinca u SAD bez vize

Prememijer Anderej Plenković  izjavio je kako bi kroz nekoliko dana SAD trebao ukinuti vize za Hrvatsku.

“Mi smo pred ukidanjem viza SAD-a za hrvatske državljane. To bi se trebalo dogoditi kroz sljedećih nekoliko dana. Na tome smo dugo radili. Mislim da je konačno i ta prepreka, koja je usporila i trgovinske i investicijske tijekove sa SAD-om, uskoro iza nas”, rekao je premijer Plenković.

Podsjetimo, vize za SAD trebale bi biti ukinute najkasnije do 30. rujna, završetka američke fiskalne godine, a tijekom ljeta iz SAD-a su dolazili signali da bi to trebalo biti tako jer je još početkom kolovoza američki državni tajnik Anthony Blinken nominirao je Hrvatsku za ukidanje viza.

“Danas sam nominirao Hrvatsku da se pridruži Programu za ukidanje viza. Ovaj korak prema bezviznom režimu znak je ogromnoga napretka Hrvatske u ispunjavanju strogih standarda za zemlje sudionice. Nadamo se još jačem odnosu SAD-a i Hrvatske”, napisao je Blinken na Twitteru početkom kolovoza.

Hrvatska na izuzeću od viznog režima radi od 2007. godine. I dok se ukidanje viza često povezivalo sa stopom odbijenica, paralelno je tekla – i teče – intenzivna komunikacija i rad na zadovoljavanju strogih sigurnosnih kriterija.

MUP zadnjih nekoliko godina intenzivno surađuje s američkim Ministarstvom domovinske sigurnosti na jačanju sigurnosnih kapaciteta, kao što su sigurnost granice, migracije i međunarodna zaštita, prikupljanje i analiza podataka o prekograničnim putnicima i putnicima u zračnom prometu, zatim na borbi protiv terorizma te razmjeni podataka o stranim terorističkim borcima i razmjeni informacija.

Leave a Comment

Your email address will not be published.