Ruski oligarsi Fridman i Deripaska pozivaju na prestanak Putinovog rata - Kanal 5

Ruski oligarsi Fridman i Deripaska pozivaju na prestanak Putinovog rata

Ruski milijarderi Mikhail Fridman i Oleg Deripaska pozvali su na prestanak ruske invazije na Ukrajinu, suprotstavljajući se time Kremlju.

Fridman, koji je rođen u zapadnoj Ukrajini, u pismu zaposlenicima rekao je da „želi da krvoproliće prestane,“ prenosi CNN.

„Moji roditelji su Ukrajinci i žive u Lvivu, mom najdražem gradu. Ali velik dio svog života proveo sam kao građanin Rusije, gradeći i razvijajući biznis. Osjećam se duboko povezan s ljudima Ukrajine i Rusije, za mene je ovaj konflikt tragedija za oba naroda,“ napisao je Fridman.

„Ova kriza donijet će gubitke života i nanijeti štetu dvjema nacijama koje su bile bratske stotinama godina. Iako se čini da je rješenje još daleko, jedino mi preostaje pridružiti se svima onima koji iskreno žele da ovo krvoproliće prestane,“ dodao je u pismu koje je objavio njegov ured.

Fridman je šef Alfa grupe, privatnog konglomerata koji posluje primarno u Rusiji i bivšim sovjetskim državama, a bavi se bankarstvom, osiguranjem, prodajom i proizvodnjom mineralne vode. Fridmanovo osobno bogatstvo procjenjuje se na 11,4 milijarde dolara, prema Bloombergovom indeksu milijardera. On je također čelnik Alfa banke, četvrte najveće tvrtke za financijske usluge u Rusiji i najveće ruske privatne banke. Alfa banka je prošli tjedan potpala pod sankcije koje ju sprječavaju da prikuplja novac na američkom tržištu.

Fridmanov apel za mir ponovio je i Deripaska, milijarder koji se obogatio u sektoru aluminija. „Mir je vrlo važan! Pregovori moraju započeti što je prije moguće!“, rekao je Deripaska u nedjelju u objavi na Telegramu.

Također se osvrnuo na ekonomsku situaciju u seriji objava u ponedjeljak, dok je ruska rublja propadala, a burza se u zemlji nije ni otvorila.

„Želim čuti objašnjenja i inteligentne komentare na ekonomsku politiku za sljedeća tri mjeseca,“ rekao je Deripaska, dodajući da je odluka ruske Centralne banke da dramatično povisi kamate i natjera kompanije da prodaju strane valute „prvi test toga tko će zapravo ovo sve platiti.“ „Nužno je izmijeniti ekonomsku politiku, moramo stati na kraj ovom državnom kapitalizmu,“ dodao je.

SAD je otišao i korak dalje – mete su i obitelji oligarha – da bi pokušao urušiti potporu Putinu među ruskom elitom. Prošli tjedan, američko ministarstvo financija je uvelo sankcije sinovima dvojice Putinovih najbližih suradnika.

Leave a Comment

Your email address will not be published.