Rusija objavila svoja tri uvjeta za prekid rata, a s ukrajinske strane zasad nema reakcije - Kanal 5

Rusija objavila svoja tri uvjeta za prekid rata, a s ukrajinske strane zasad nema reakcije

Rusija je objavila da je “odmah spremna zaustaviti vojne operacije ako ih Kijev ispuni tri uvjeta”, izjavio je glasnogovornik Kremlja.

Moskva traži da Ukrajina prekine vojnu akciju, promijeni svoj ustav kako bi osigurala  neutralnost (jamstvo da Ukrajina neće postati članica bilo kojeg bloka – EU ili NATO-a), prizna Krim kao ruski teritorij i prizna separatističke republike Donjeck i Lugansk kao neovisne države.

Peskov je za Reuters u telefonskom intervjuu rekao da je Ukrajina svjesna uvjeta. “I rečeno im je da se sve to može zaustaviti u trenutku”. S ukrajinske strane zasad nema reakcije.

Glasnogovornik Kremlja inzistirao je na tome da Rusija ne želi postavljati nikakve daljnje teritorijalne pretenzije na Ukrajinu i rekao da “nije istina” da traži predaju Kijeva.

“Mi zaista završavamo demilitarizaciju Ukrajine. Završit ćemo je. Ali glavno je da Ukrajina prekine svoju vojnu akciju. Trebali bi prekinuti svoju vojnu akciju i tada nitko neće pucati”, rekao je.

Novi uvjeti Moskve razlikuju se od onih prije tjedan dana kada su Putinovi uvjeti bili: garantiranje neutralnog statusa Ukrajine, priznanje ruske suverenosti na Krimu, demilitarizacija i denacifikacija.

Leave a Comment

Your email address will not be published.