Ruke uvis, ne pucajte! Ne mogu disati. Antirasistički prosvjedi diljem SAD-a i svijeta zbog smrti Georgea Floyda - Kanal 5

Ruke uvis, ne pucajte! Ne mogu disati. Antirasistički prosvjedi diljem SAD-a i svijeta zbog smrti Georgea Floyda

Deseci tisuća prosvjednika u Washingtonu, ali i u drugim američkim gradovima rasizam i policijskog nasilja, a potaknuti smrću Georgea Floyda u Minneapolisu za koji je odgovorna policija.

Demonstranti su se okupili ispred spomenika Abrahamu Lincolnu u Washingtonu te krenuli u mimohod do Bijele kuće. Bio je to dosad najveći prosvjed od objave video snimke na kojojo se vidi kako nenaoružanog crnca Georgea Floyda guši bijeli policajac klečeći mu na vratu.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Demonstralo se diljem SAD-a; New York, Atlanta, Philadelphija, Chicago, Los Angeles, San Francisco, Seattl, Boston, Miamiju, ali i brojna manjim mjestima. Demonstriralo se čak i u gradiću Vidor na istoku Teksasa, zloglasnom po dugogodišnjoj povezanosti s Ku Klux Klanom.

Subotnji prosvjedi su bili mnogo mirniji i usporedbi s demonstracijama održanim posljednjih dana sa sporadičnim epizodama paleži i pljačke.

Intenzitet i jačina prosvjeda počeli su jenjavati od srijede, a nakon što su vlasti Minneapolisa uhitile svu četvoricu policajca odgovornih za smrt Georgea Floyda. Policajac koji je koljenom gušio Floyda, Derek Chauvin, optužen je za ubojstvo drugog stupnja.

No deseci tisuća prosvjednika okupilo se na najvećim demonstracijama unatoč risiku od zaraze od koronavirusa uzvikujući; “Ruke uvis, ne pucajte!”, “Marširamo zbog nade, a ne zbog mržnje” i “Ne mogu disati.”

U Floydovu rodnom Raefordu u Sjevernoj Karolini građani čekaju ispred crkve u kojoj je na odru izloženo Floydovo tijelo i odaju mu počast.

Foto: Instagram

U New Yorku se mnoštvo prosvjednika okupilo u Harlemu te krenulo prema središtu grada do Washington Squarea.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

U Philadelphiji su demonstranti ispred gradskog Muzeja umjetnosti izvikivali “Ako nema pravde, nema ni mira.”

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser je jednu od ulica koje vode do Bijele kuće u petak preimenovala u Black Lives Matter Plaza. U Washingtonu je vladalo je gotovo svečano ozračje, a prosvjednicima se pridružila i gradonačelnica.

Foto: Instagram

Tisuće građana sudjelovalo je u subotu na antirasističkim protestima na ulicama Londona, glavnog grada Velike Britanije. Nakon prosvjeda koji je održan u srijedu, prosvjednici su se i danas okupili ispred Westminsterske palače u Londonu. Tijekom okupljanja mogle su se čuti parole “Život crnaca je važan” i “Bez pravde nema ni mira”, a nošeni su i transparenti s porukama “Rasizam je epidemija”, “Šutnja je nasilje” i “Velika Britanija nije nevina”.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Protiv rasizma prosvjedovalo se u nekoliko francuskih gradova, unatoč zabrani i u Parizu. Građani su se okupili u Lyonu, Lilleu i Rennesu. Prosvjednici nosili su transparente s porukama potpore pokretu Black Lives Matter (Crni životi su važni), te protivljenja policijskoj brutalnosti, ali i dalje tražeći pravdu za adama Traorea, sina imigranta iz Malija koji je prije četiri godine preminuo u policijskom pritvoru u nejasnim okolnostima.

U Berlinu se također okupilo nekoliko desetaka tisuća ljudi na mirnom prosvjeduju i s transparentima na kojima piše “Ne mogu disati”.

Foto: Facebook
Foto: Instagram

Policija je prosvjednicima u Sydneyju nudila maske i dezinfekcijska sredstva za ruke, a demonstriralo se i u Seulu gdje se pjevalo “Životi crnaca su važni”.

Foto: Facebook

Leave a Comment

Your email address will not be published.