ROBERTA METSOLA Hrvatska u Europskoj uniji je priča o europskom uspjehu - Kanal 5

ROBERTA METSOLA Hrvatska u Europskoj uniji je priča o europskom uspjehu

Hrvatsko članstvo u Europskoj uniji priča je o uspjehu, a transformacijski učinak članstva u Europskoj uniji vidljiv je posvuda u Hrvatskoj, istaknula je u govoru u Hrvatskom saboru predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola.

Transformacijski učinak Europe vidljiv je posvuda u Hrvatskoj – od provedivih prava koja su dana građanima, do mogućnosti koje članstvo u EU-u nudi mladima i starima, preko turizma, snage vašeg gospodarstva, do investicija u projekte, kazala je Metsola zadnji dan svog dvodnevnog službenog posjeta Hrvatskoj u povodu 10 godina članstva Hrvatske u EU-u.

Hrvatski put kao zemlje članice EU-a priča je o uspjehu, dodala je.

Metsola je kazala kako je Hrvatska pokazala da je zemlja koja je sposobna nadvladati bilo kakav izazov te da je pristupanjem EU-u promijenila tijek povijesti, svoje povijesti i povijesti Europe.

Vaša prepoznatljiva crveno-bijela šahovnica, bilo da je nosi Luka Modrić ili njome maše Andrej Plenković, postala je simbol za sve Europljane, poručila je. Simbol je to koji pokazuje da je članstvo u EU-u win-win situacija, dodala je Metsola.

Posebno se osvrnula na izgradnju Pelješkog mosta, kako je kazala, jednu od najvećih investicija EU-a u infrastrukturu.

Povezivanjem juga Dalmacije s ostatkom Hrvatske i Europske unije Pelješki most je opipljivo poboljšao živote tolikih ljudi, a simbolično predstavlja ono što je Hrvatska – graditelj mostova među narodima – te pokazuje našu predanost povezivanju ljudi.

Predsjednica Europskog parlamenta u svom je govoru istaknula kako se Europa suočava s više kriza – od ilegalne i brutalne invazije na Ukrajinu, preko inflacije i situacije s energentima do klimatske krize.

Izazova je mnogo i istovremeni su, ali znam da imamo kapacitet, otpornost i sposobnost da izađemo iz toga jači nego prije, rekla je Metsola.

Hrvatskoj i njezinu vodstvu zahvalila je na solidarnosti s Ukrajinom i na suosjećanju sa svima koji bježe od rata. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.