RIJEŠENA TAJNA NESTANKA TAPISERIJE GUERNICA IZ UN-A Obitelj Rockfeller vratila tapiseriju ispred ureda Vijeća sigurnosti UN-a - Kanal 5

RIJEŠENA TAJNA NESTANKA TAPISERIJE GUERNICA IZ UN-A Obitelj Rockfeller vratila tapiseriju ispred ureda Vijeća sigurnosti UN-a

Prije godinu dana nakon što je velika tapiserija poznata Pikasova “Guernica” misteriozno je nestala sa zida u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Ponovno postavljanje velike tapiserije počelo je u subotu, objavio je UN, a nakon što je obitelj Rockfeller kao vlasnik tapiserije, odlučila vratiti je na istaknuto mjesto ispred ureda Vijeća sigurnosti u zgradi UN-a.

Tapiserija je poznato umjetničko djelo koje služi kao snažan podsjetnik na strahote rata. Tapiseriju je 1955. naručio Nelson A. Rockefeller, a istkana je u francuskom ateljeu uz nadzor samog Pabla Picasa, koji je originalnu “Guernicu” naslikao tijekom španjolskog građanskog rata.

Picasova slika predstavlja bombardiranje španjolskog grada 26. travnja 1937. godine, koje su izvršile nacistička Nemačka i fašistička Italija.

“Tapiserija Guernica svojom propitivačkom simbolikom – njenim prizorom užasnih aspekata ljudske prirode – obrađuje okrutnost i tamu, ali i sjeme nade u čovečanstvo”, rekao je Nelson Rockefeller mlađi prilikom najave povratka tapiserije u UN.

Tapiserija “Guernica” je u UN-u na pozajmici pod uvjetom da je obitelj kao vlasnici mogu preuzimati kako bi bila prikazana na izložbama u SAD-u ili drugde u svijetu s trajanjem do šest mjeseci.

Leave a Comment

Your email address will not be published.