Restart koalicija krenula u izborni shoping - Kanal 5

Restart koalicija krenula u izborni shoping

Restart koalicija predvođena SDP-om predstavila je svoj izborni pod nazivom ‘Program za početak!’ kojim će pred birače na srpanjskim parlamentarnim izborima.

Lider koalcije i predsjednik SDP-a Davor Bernardić poslao je poruku da je došlo vrijeme za novu politiku hrabrosti, iskrenosti i povjerenja; “Izbori su pred nama. Izbor se i ne čini se tako teškim. Red ili kaos. Poštenje ili korupcija. Pravda i jednakost pred zakonom ili zaštita privilegiranih”, kazao je Bernardić u društvu koalicijskih partnera.

U inventuri mandata aktualne Vlade i premijea Andreja Plenkovića rekao je kako u Hrvatskoj danas preko milijun ljudi živi na rubu siromaštva, od čega su pola umirovljenici. Zdravstvo je opterećeno aferama i nagomilanim dugovima od 9,1 milijardi kuna, tvrdi Bernardić u nadahnutom govoru.

U zadnjih pet godina u državi nije provedena nijedna ozbiljna reforma. Pokušaj s mirovinskom reformom je propao, obrazovna reforma ne postoji, a mandat HDZ-ove vlade pamtit ćemo po valu štrajkova i otporu cijele obrazovne zajednice, nabrajao je Bernardić.

Naveo je i prazna obećanja HDZ-ove vlade poput najave otkupa INA-e od Mađarske 2016., gašenje brodogradilišta Uljanik i rafinerije Sisak, javnu i državnu upravu nakrcanu HDZ-ovim uhljebima, katastrofalnu situaciju u pravosuđu, korupciju u svim porama društva i egzodus 150 tisuća radno sposobnih u inozemstvo.

Bernardić je najavio i obećao da će vlada Restart koalicije u prvom tjednu donijeti odluke o svim ključnim pitanjima koja su trebala biti riješena prije odlaska na izbore; “Produljit ćemo mjeru za očuvanje radnih mjesta kroz Zakon o skraćenom radnom vremenu, donijet ćemo zakon o jednogodišnjem moratoriju na otplatu kredita, odluku o direktnom kreditiranju od strane državnih financijskih institucija malih i srednjih poduzetnike te set mjera za socijalno najugroženije građane kojih je više od milijun, a u hitnoj proceduri donijeti i Zakon o obnovi Zagreba”, naveo je prve poteze ‘svoje Vlade’.

“Krenut ćemo u reindustrijalizaciju zemlje, razvoj hrvatske poljoprivrede, smanjenje PDV-a za turizam i ugostiteljstvo na deset posto te mijenjati gospodarsku strukturu i poticati inovativne, kreativne industrije, uz potporu strategiji tzv. zelene transformacije Hrvatske”, istaknuo je Bernardić, dodavši da će donijeti i Lex cannabis.

“Korupcija se poput metastaza zloćudne bolesti raširila tkivom hrvatskog društva. SDP na vlasti će ponovno uspostaviti porezni USKOK koji je ukinut za vrijeme ove HDZ-ove vlade. Donijet ćemo Zakon o porijeklu imovine jer je jasno da je u Hrvatskoj previše onih čija imovina ne odgovara njihovim primanjima i plaćenim porezima”, istaknuo je još jedan od prioriteta.

Naš je cilj, kazao je, povećati mirovine uvođenjem zajamčene mirovine od 70 posto prosječne plaće, dignuti minimalnu plaću na 4.000 kuna neto, a dizanjem neoporezivog dijela dohotka na 5.000 kuna i omogućiti odmah povećanje plaća za preko 700.000 radnika.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak je poručio da njegova stranka nije tražila ništa osim da se odmah nakon izbora krene u realizaciju ovog programa. Istaknuo je nužnost donošenja Zakona o porijeklu imovine jer je, kazao je, riječ o poštenom zakonu koji će spriječiti da oni koji ne rade ništa ili primaju socijalnu pomoć imaju apartmane, vile i skupe automobile.

Čelnik HSU-a Silvano Hrelja u fokus stavlja rješavanje problema obiteljskih mirovina, a predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš najavila je da joj je prioritet obnova Zagreba, što mora biti državni projekt, kako bi se ispravila nepravda i sramotna pljuska koju su Zagrepčani dobili od premijera i gradonačelnika i ostavljeni na milost i nemilost.

Čelnik SNAGA-e Goran Aleksić kazao je da će pomoći građanima koje su banke opljačkale da dođu do svog novca. Omogućit ćemo im besplatan pristup sudovima i pravno savjetovanje, zabraniti ovrhe na nekretninu koja je opterećena hipotekom iz nepoštenog kredita i maksimalno smanjiti troškove ovrha za blokirane građane, najavio je.

Leave a Comment

Your email address will not be published.