RAT U UKRAJINI Pješaštvo došlo do trećeg i posljednjeg sloja ruske obrane u regiji Zaporižja - do zadnjeg sloja Surovikinove linije? - Kanal 5

RAT U UKRAJINI Pješaštvo došlo do trećeg i posljednjeg sloja ruske obrane u regiji Zaporižja – do zadnjeg sloja Surovikinove linije?

“Ukrajinsko pješaštvo doseglo je treći i posljednji sloj ključne ruske obrane u regiji Zaporižja”, tvrdi analitičar Instituta za proučavanje rata.

“Možda se spremaju probiti Surovikinovu liniju kod Verbovea, iako zmajevi zubi i jarci još nisu demontirani kako bi mogla proći teška oprema”, rekao je analitičar George Barros. Područje oko ovog sela na južnoj bojišnici i obližnji Robotine smatraju se jednima od najjače utvrđenih na bojišnici.

Vojnici se sada suočavaju s obrambenim rovom punim ruskih vojnika prije nego što mogu napredovati, rekao je Barros. Naglasio je da će Ukrajina, kada probije treći sloj obrane, i dalje biti suočena s terenskim utvrdama iza glavne crte.

“Geolocirane snimke objavljene 4. rujna pokazuju da su ukrajinske snage napredovale do položaja istočno od ruskih protutenkovskih jaraka i zmajevih zuba koji su dio troslojne obrane neposredno zapadno od Verbovea. Geolocirane snimke objavljene 4. rujna pokazuju da je ukrajinsko lako pješaštvo također napredovalo dalje u nizu pripremljenih ruskih obrambenih položaja duž ceste koja ide sjeverozapadno u Verbove.

Druge geolocirane snimke objavljene 4. rujna pokazuju da su ukrajinske snage napredovale do ruskih obrambenih položaja između Robotine (10 km južno od Orihiva) i Novoprokopivke (13 km južno od Orihiva). Ukrajinske snage proširuju proboj koji su već napravile u jednom ruskom obrambenom sloju i navodno manevriraju više opreme i osoblja u taktička pozadinska područja ovog sloja”, objavio je u svojoj analizi Institut za rat.

“Čini se da ukrajinske snage napreduju u neposrednoj blizini još neprobijenog ruskog obrambenog sloja koji se proteže sjeverozapadno od Verbovea do sjeverno od Solodke Balke (20 km južno od Orihiva) s pješačkim napadima i teškom topničkom vatrom na ruske položaje dalje i južno od ovog sloja. Raspoređivanje ukrajinske teške opreme i značajnijih snaga u tim područjima nego što je ISW do sada primijetio ukazivalo bi i na proboj ovog ruskog obrambenog sloja i na pokušaj da se taj proboj proširi”, dodaju u analizi.

Rusko Ministarstvo obrane, pak, tvrdi da su ruske snage “poboljšale svoju taktičku situaciju” u blizini Robotinea i Verbovea 4. rujna, iako ISW tvrdi da nije primijetio dokaze o ruskom napredovanju u tom području.

“Geolocirane snimke objavljene 4. rujna pokazuju elemente formacije Spetsnaz “Osman” kako djeluju u blizini Verbova. Snimka objavljena 4. rujna navodno prikazuje elemente satnije “Pryzrak” (Duh) 291. motorizirane streljačke pukovnije kako djeluju duž linije Kopani-Nesterjanka (10-12km jugozapadno Orihiv) i elemente 5. satnije 429. motorizirane streljačke pukovnije koji djeluju u blizini Zherebyanky (26km jugozapadno od Orihiva).

Koliko god je teško procijeniti točnu prirodu i smjer napredovanja Ukrajine, jasno je da je Kremlj uznemiren. Nedavno je Rusija poslala elitne trupe iz drugih dijelova bojišnice da pojačaju obranu između Robotina i ključnog cestovnog i željezničkog čvorišta Tokmaka, koji se nalazi 21 km južno. Prema vašingtonskom Institutu za proučavanje rata (ISW), ovo se događa treći put od lipnja.

“Drugo bočno raspoređivanje u rasponu od nekoliko tjedana ukazuje na sve veću zabrinutost Rusije oko stabilnosti ruske obrane”, izvijestio je ISW u svojoj procjeni od 1. rujna.

Ovo je, tvrde ukrajinski stručnjaci, dio plana – prisiljavanje Moskve da premješta jedinice na prvoj liniji s jednog mjesta na drugo, što ih onda iscrpljuje. “Pokušavamo uključiti njihove rezerve i iscrpiti ih”, kaže Serhij Kuzan iz Ukrajinskog centra za sigurnost i suradnju, kijevskog think tanka s bliskim vezama s vojskom. Sljedeći je zadatak, kaže Kuzan, iskoristiti svaki znak ruske slabosti: “Glavno je proširiti ovaj mostobran. Neće biti naredbi da se ide dublje dok to ne učinimo.”

Unatoč očito sporom napretku ofenzive od lipnja, Kuzan kaže da se temeljni cilj nije promijenio: kontrola juga. Kako će to izgledati do zime, otvoreno je pitanje.

Leave a Comment

Your email address will not be published.