RASPRAVA U SABORU Hoće li se smanjiti PDV na higijenske uloške i tampone s 25% na 5% - Kanal 5

RASPRAVA U SABORU Hoće li se smanjiti PDV na higijenske uloške i tampone s 25% na 5%

Usvajanjem Prijedloga dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost, porezna stopa na ženske higijenske potrepštine smanjila bi se s 25 na 5 posto te tako smanjiti i porezna neravnopravnost u hrvatskom poreznom sustavu s obzirom na spol. Prijedlog je danas raspravljen u Hrvatskom saboru, no najvjerojatnije neće dobiti podršku.

Predlagateljica Anka Mrak Taritaš (Glas) izjavila je kako mnoge europske zemlje imaju niži porez na te higijenske potrepštine u odnosu na Hrvatsku te dodala da je Europski parlament 2019. godine usvojio rezoluciju o ravnopravnosti spolova i politikama oporezivanja u EU, kojom se zemlje članice pozivaju da ženske higijenske potrepštine izuzmu od oporezivanja PDV-om.

Ravnatelj Porezne uprave Zdravko Zrinušić rekao je kako prijedlog ne može dobiti potporu, jer je potrebno sustavno rješenje kako ne bi bilo neželjenih učinaka te je podsjetio kako je PDV već snižen na hranu, lijekove, energiju i komunalne usluge, a da to ipak nije rezultiralo smanjenjem cijena.

Nikolina Baradić je ispred kluba HDZ-a najavila da ne može podržati zakonski prijedlog jer je manjkav te naglasila da kako Vlada vodi brigu o ravnopravnosti žena i bori se protiv siromaštva i socijalne isključivosti. Anita Pocrnić Radošević (HDZ) naglasila je kako sniženja PDV-a nisu rezultirala smanjenjem cijena, već povećanjem trgovačkih marži, a iskustva drugih zemalja su pokazala da se problem tako nije riješio.

Sabina Glasovac (SDP) u svom je obraćanju izjavila da žene uplate 130 milijuna kuna godišnje u proračun samo zato što su žene koje bez higijenskih potrepština ne mogu funkcionirati. To nije luksuz da bi se morao oporezivati najvišim stopama, mišljenja je Glasovac.

Katarina Nemet (IDS) podržala je zakonski prijedlog, te rekla da je to životna biološka pojava više od polovine svjetske populacije i da je ne treba oporezivati kao druge artikle. Zalaže se da se slijede iskustva nekih zemalja u kojima su ti higijenski artikli besplatni, primjerice u školama, na tragu pozitivne diskriminacije.

Marijana Puljak (Centar) pozvala je Vladu da podrži prijedlog i smanji PDV na higijenske potrepštine, a Nikola Grmoja (Mosta) je rekao kako je jedan od potpisnika inicijative tog zakonskog prijedloga.

Leave a Comment

Your email address will not be published.