Raskrinkana stečajna hobotnica osumnjičena za izvlačenje 30 milijuna Kuna - Kanal 5

Raskrinkana stečajna hobotnica osumnjičena za izvlačenje 30 milijuna Kuna

26.03.2020., Zagreb - Trgovacki sud zatvoren radi ostecenja nastalih u potresu. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Uhićeni stečajni sudac Mihael Kovačić, stečajni upravitelj Branko Petanjek, te njegova kći Iva Petanjek i još 11 drugih u zajedničkoj akciji Uskok-a i policije, a zbog sumnji da su iz više stečajeva raznih tvrtki u posljednjih 12 godina izvukli oko 30 milijuna Kuna.

Kako doznajemo, policija i USKOK su osumnjičenima dulje vrijeme tajno snimali telefonske razgovore te su im je videokamerama tajno snimali kretanje.

Osim stečajnog suca Mihaela Kovačića, uhićena je i njegova bivša stručna suradnica koja je sada voditeljica sudske pisarnice zagrebačkoga Trgovačkog suda Aleksandra Mažić, koju USKOK sumnjiči da je za Kovačića pripremala rješenja kojima su se neosnovano radile isplate na račune tvrtki njegovih poznanika.

Uhićeno je dvoje stečajnih upravitelja: Branko Petanjek te njegova kći Iva Petanjek.

Kako doznajemo, od tvrtki u stečaju iz kojih su navodno izvlačili novac, najteže je stradala Željezara Sisak iz koje je navodno izvučeno oko devet milijuna kuna, a iz nekad velike građevinske tvrtke Tempo izvučeno je oko sedam milijuna kuna. Među oštećenim tvrtkama su Slavijatrans i Hyundai Auto Zagreb, a ukupno su oštećene 23 tvrtke u stečaju, šest dioničkih društava i 17 d.o.o., odnosno tvrtki s ograničenom odgovornošću.

Najčešći način izvlačenja novca, prema inkriminacijama, bilo je jednostavno preusmjeravanje sredstava iz stečajne mase najprije na račune javnobilježničkih depozita, a zatim bi daljnjim nalozima novac transferirali na za to posebno pripremljene tvrtke.

Leave a Comment

Your email address will not be published.