Rasistu koji je vrijeđao strance u Zagrebu i veličao nacističke pozdrave određen istražni zatvor - Kanal 5

Rasistu koji je vrijeđao strance u Zagrebu i veličao nacističke pozdrave određen istražni zatvor

Sudac istrage zagrebačkog županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor 35-godišnjaku uhićenom autoru rasističkog videa zbog kojeg ga je policija ranije prijavila za javno poticanje na nasilje i mržnju.

Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu je, ne navodeći identitet, priopćilo da je sudac istrage prihvatio zahtjev tužiteljstva i odredio 35-godišnjaku istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Tužiteljstvo ga tereti da je od neutvrđenog dana tijekom 2023. do 12. ožujka u Zagrebu, “u nakani izazivanja netrpeljivosti i opće odbojnosti prema osobama različite rasne pripadnosti i boje kože, verbalno napadao i vrijeđao strance, zaposlenike dostavljačkih službi, pozivajući na nasilje i mržnju prema njima”.

Sumnjiče ga da je strancima upućivao razne pogrdne riječi te im poručivao povratak u njihove zemlje, a sve je i snimio.

“Snimka je 22. veljače 2023. objavljena na jednoj društvenoj mreži nakon čega je objavljena i podijeljena na internetskim portalima i društvenim mrežama, pri čemu su video zapisi koje je osumnjičenik snimio pogodni za poticanje zazora i mržnje prema osobama različite rasne pripadnosti i boje kože”, priopćilo je državno odvjetništvo.

Zagrebačka policija je ranije izvijestila da su ”odmah po zaprimljenim saznanjima o objavljenim snimkama na kojima je vidljivo vrijeđanje stranih državljana”, započeli s istraživanjem i operativnim radom te utvrdili identitet osobe koje je napravila snimke.

Intenzivne mjere traganja, u ponedjeljak u prijepodnevnim satima rezultirale su uhićenjem osumnjičenog 35-godišnjaka na adresi stanovanja u Ivanić Gradu, navodi policija u priopćenju.

Dodaju kako je tijekom kriminalističkog istraživanja potvrđena sumnja da je 35-godišnjak, zasad neutvrđenog dana i vremena u 2023. godini, na Europskom trgu i u Ljubijskoj ulici u Zagrebu “verbalno napao i vrijeđao strane državljane, najvjerojatnije zaposlenike dostavljačkih službi i to zbog njihovog podrijetla, boje kože i rase”.

Osim kaznene prijave za javno poticanje na nasilje i mržnju, za što je predviđena zatvorska kazna do tri godine, 35-godišnjaka je i prekršajno prijavljen za narušavanje javnog reda i mira prilikom uhićenja. Prema pisanju medija njemu se već sudilo zbog nasilja.

Leave a Comment

Your email address will not be published.