Radovan Fuchs: Upute za škole i vrtiće, školska godina počinje 7 rujna, on-line i u klupama - Kanal 5

Radovan Fuchs: Upute za škole i vrtiće, školska godina počinje 7 rujna, on-line i u klupama

“Školska godina za sve hrvatske učenike počet će 7. rujna, a o tome za koga će početi on-line a za koga u učionicama odlučivat će pojedine škole i njihovi osnivači.”, izjavio je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Ministar trenutačno ne zna postoje li škole koje su odabrale mješoviti oblik nastave, dijelom on-line, a dijelom u učionicama, jer je to stvar pojedinih škola i njihovih osnivača.

″U ovom trenutku ne znam koje su škole odabrale koji oblik. To ćemo znati relativno skoro. Ono što će biti, to će biti da će škola početi 7. rujna. Nekome će početi škola 7. rujna u klupi a nekome kod kuće, kako odluče organizaciono pojedine škole i osnivači, i to je u principu poruka što se tiče početka školske godine.″, rekao je Fuchs.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je modele i preporuke za rad u uvjetima povezanima s covidom-19 u pedagoškoj/školskoj godini 2020./2021.

Plan je temeljen na tri scenarija, prvi od kojih se temelji na provođenju nastave u cijelosti u učionicama za svu djecu, drugi se odnosi na mješoviti oblik nastave, dijelom u školi a dijelom na daljinu, dok je treći nastava na daljinu.

Prema preporukama, temperaturu će učenicima mjeriti roditelji kod kuće, dok će se nastavnicima i učiteljima temperatura mjeriti prilikom dolaska u školu. Kad je riječ o kroničnim skupinama, to je također propisano, i to na način da se ta djeca trebaju javiti svojim obiteljskim liječnicima koji će potom odlučiti o tome koje bolesti predstavljaju pojačani rizik, odnosno, koje mogu predstavljati rizik.

″Oni ne moraju doći u školu ako im obiteljski liječnik kaže da spadaju u rizičnu skupinu i da moraju ostati kod kuće. Za njih ide on-line nastava″, pojasnio je ministar Fuchs.

Što se tiče školskoga prijevoza, preporukama je također propisan način na koji djeca idu u školu, savjetovano je da sva djeca u školskim autobusima moraju nositi maske te da sjede uvijek na istome mjestu, a djeca iz iste obitelji da sjede zajedno, rekao je nadalje ministar, ali je upozorio kako je kad je riječ o ponašanju djece kod kuće i prilikom vanškolskih aktivnosti – to odgovornost roditelja.

Što se tiče održavanja nastave on-line u slučaju pojave potrebe za samoizolacijom, ministar Fuchs je kazao kako se uputama nastojalo pokriti sve aspekte te staviti na raspolaganje različite mogućnosti, budući da sve škole nisu jednako opremljene i nemaju sve dostupne jednake tehničke mogućnosti.

″Zbog toga smo nakon puno razmišljanja donijeli odluku da se vrati ‘Škola na trećem’ za učenike od 1. do 3. razreda.″, rekao je ministar. Takva odluka je donijeta jer je riječ o kategoriji djece koja uglavnom ne posjeduje tehničke vještine za on-line komunikaciju.

Roditeljski sastanci se trebaju održavati koliko je god moguće bez skupljanja roditelja ukoliko se ne mogu održavati na otvorenom, gdje je također potrebno paziti na distancu od dva metra, a isto se odnosi i na zbornice gdje se, ukoliko su manje, nastavnici također ne bi trebali nalaziti na manjim distancama od dva metra.

Što se tiče organizacije rada vrtićkih skupina, mjere su u prvome redu usmjerene na što bolju organizaciju rada, kako u osnovnim i srednjim školama, tako i u vrtićima, pri čemu se pokušalo pedagoškim savjetima i smjernicama razraditi sve moguće situacije, između ostaloga i situaciju kad su skupine formirane s većim brojem djece.

Mjerama se, tako, predlažu različite mogućnosti pa čak i dijeljenje grupa ukoliko nema drugoga rješenja, kako se grupe u načelu formiraju kao jedinstvene cjeline, budući je riječ o malo djeci koja mogu biti zajedno bez posebne opasnosti.

Ukoliko se neko od djece počne loše osjećati za vrijeme boravka u vrtićkoj skupini, čitava grupa ide preventivno u samoizolaciju dok se ne utvrdi je li dijete zaraženo covidom-19.

Leave a Comment

Your email address will not be published.