RADIMIR ČAČIĆ Svih 28 europskih zemalja prvo su zatvorile ugostiteljstvo, jedino u Varaždinu i jedan u Znanstvenom savjetu smatrali su da to ne treba - Kanal 5

RADIMIR ČAČIĆ Svih 28 europskih zemalja prvo su zatvorile ugostiteljstvo, jedino u Varaždinu i jedan u Znanstvenom savjetu smatrali su da to ne treba

Radimir Čačić, župan Varaždinske županije, podržava nove epidemiološke mjere te je uvjeren da će ograničavanje kretanja između županija nedvojbeno dati rezultate.

“Najveći broj europskih zemalja primjenjuje tu mjeru i sada. Ta mjera smanjuje kretanje ljudi, uspostavljanje kontakata, time se smanjuje širenje virusa”, kazao je za televiziju N1.

Komentirajući prijedloge nekih da se ograničenje kretanja uvede od danas na sutra, kazao je da to nema smisla komentirati.

“Svakakve ideje, zvali to kako god hoćete, prisutne su u javnosti. Ja se stalno suočavam s njima. Svatko priča što god hoće bez ikakve odgovornosti. Naravno, tako i ovaj put. Mi imamo dnevnu migraciju radne snage na razini 4000 prema Zagrebu i prema Međimurju, ali nešto i prema Zagorju”.

“Sad imate spojene Zagreb i Zagrebačku županiju, dobra trećina Hrvatske je u jednom prostoru. Ne govorimo o milijunima propusnica, govorimo o 20, 30 ili 50 puta manjim brojevima i naravno da će to biti u tom dijelu jednostavnije za kontrolu”, dodao je.

Na pitanje što misli o tome da je nemalo onih koji nastupaju s pozicija da “ovakve mjere ne polučuju uspjeh”, Čačić je kazao:

“Još uvijek mnogi smatraju da Darwin nije ništa dokazao i da je prstom Božjim nastalo čovječanstvo. Pa da, ima i takvih. Ima i ovih koji smatraju da je Zemlja ravna ploča. Ima svakakvih ljudi, tako i ovdje. Inače nemam tu sklonost da, kad je netko dokazano prolupao, kad se netko bez ikakve dvojbe razotkrio kao, ne znam, štetan, da ne velim nešto drugo, u svojim izjavama…”.

Na pitanje voditeljice na koga pritom točno misli, Čačić je odgovorio: “Ovi iz naše lokalne politike i jedan iz Znanstvenog savjeta.”.

“Ne svađam se ja ni s kim. Samo me malo ljuti kad netko tvrdi da je Zemlja ravna ploča, a već neko vrijeme ljudi su se već spustili na Mjesec. Nema to smisla. Ako postoji ijedan aksiom, ako postoji nešto o čemu nitko ne dvoji, onda je to neupitno da fizički kontakt i blizina uvjetuju prenošenje virusa. Sve zemlje na svijetu, pa čak i Švedska koja u tom segmentu nije napravila niti jednu drugu mjeru, napravila je samo jednu i drži je kontinuirano, a to je da je zatvorila ugostiteljstvo”, rekao je Čačić.

“Svih 28 europskih zemalja prvo osnovno i jedino čime su počeli bilo je zatvoriti ugostiteljstvo. Jedino u gradu Varaždinu i jedan u Znanstvenom savjetu smatrali su da to nije tako”.

Leave a Comment

Your email address will not be published.