RADIMIR ČAČIĆ Masovna cijepljenja, dvorane ove i one, jednostavno su bacanje magle u oči - Kanal 5

RADIMIR ČAČIĆ Masovna cijepljenja, dvorane ove i one, jednostavno su bacanje magle u oči

Predsjednik Narodne stranke Reformisti i varaždinski župan Radimir Čačić govorio je za N1 televiziju o obnovi nakon potresa te o cijepljenje po Hrvatskoj, a posebno je kritičan na cijepljenja po dvoranama.

Komentirajući sustav obnove potresom pogođenih područja, između ostalog, rekao je;

“Bolje je, puno je bolje. Sad se pokazuje koliko se taj sustav mora voditi centralno, ali daleko je to od dobroga. Jučer smo imali potres od 4,1 i pala je ona jedna zgrada. Osobno sam posjetio vrtić koji treba malu obnovu, ali do njega se ne može doći, jer u ulici koja do njega vodi ima sedam ili osam objekata koji su na granici rušenja.”

“Drugim riječima, rušenja treba izvršiti odmah”, konstatirao je Čačić i istaknuo jedan problem:

“Petrinja u svojoj povijesnoj jezgri ima 32 zaštićena objekta koji su srećom prije nekoliko godina potpuno snimljena, postoje arhitektonski snimci… Vidio sam rješenje Ministarstva kulture za jedan od najgorih objekata, gdje se kaže ovo bi trebalo pregledati, pa bi ovo trebalo dodati, pa bi ovo trebalo restaurirati. To je jedna od elementarnih bedastoća.”

“Moja je preporuka, sve što je granično crveno i crveno, odmah, ne oklijevajući, rušiti i izgraditi faksimile!… To je nešto što je napravljeno na tisućama objekata u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Nitko ne želi rušiti ambijent, povijest, vrijednosti. Sruši, napravi faksimil s novim materijalima”, inzistira Čačić, odnosno da se objekti koji su snimljeni, a koji su ruševni, odmah i sruše i potom ponovno izgrade, kao građevine od kulturne i povijesne vrijednosti, s novim materijalima i po dokumentaciji koja je napravljena.

Rekao je da je prije nekoliko dana u Petrinji obećao da će taj prijedlog, da se odmah ruše ta 32 objekta, iznijeti na prvom sljedećem koalicijskom sastanku.

Čačić je dalje komentirao stanje s epidemijom, prvo najavljeno otvaranje terasa ugostiteljskih objekata. Rekao je da je stvar pod kontrolom unatoč porastu broja novih slučajeva zaraze od prošlog četvrtka za 45 posto.

“Otvaranje terasa ne mislim da će nešto bitno unazaditi situaciju, bez obzira što mislim da nije bezopasno to što se događa na jugu. Što se nas na sjeveru tiče, pala nam je incidencija na ispod 50, što su vrlo, vrlo dobre brojke”, kazao je.

Istaknuo je da je u ovom trenutku najvažnije cjepivo:

“Moram reći da nam je ključna tema cjepivo. Sve te bedastoće koje gledam i slušam po televiziji, ta masovna cijepljenja, dvorane ove i one, jednostavno je bacanje magle u oči. Mi cjepiva nemamo, to je prvo. Drugo, cjepivo se dobiva po županijama točno po broju stanovnika koliko županija ima. Svi oni koji svjesno lažu svojim građanima da cijepe više od drugih, su opasni.  Lažu! Jer svi cijepe u Hrvatskoj, a to ne da je malo, nego je strašno premalo.”

Rekao je dalje da su liječnici primarne zdravstvene zaštite oni koji bi trebali biti prvi i ključni pri cijepljenju, pri čemu je problem i to što im taj posao nije posebno plaćen.

Leave a Comment

Your email address will not be published.