Radi povećanja proizvodnje žitarica, Europska komisija predložila privremeno i kratkoročno odstupanje od dijela pravila poljoprivredne politike - Kanal 5

Radi povećanja proizvodnje žitarica, Europska komisija predložila privremeno i kratkoročno odstupanje od dijela pravila poljoprivredne politike

Globalni prehrambeni sustav suočava se sa snažnim rizicima i nesigurnostima zbog rata u Ukrajini, a zbog kojih bi se u bliskoj budućnosti moglo aktualizirati i pitanje sigurnosti opskrbe hranom. Na zahtjev država članica EU-a, Europska komisija stoga je predložila privremeno kratkoročno odstupanje od dijela pravila zajedničke europske poljoprivredne politike – onih o rotaciji usjeva i zadržavanju neproizvodnih obilježja na obradivim zemljištima. 

Ovom mjerom maksimalno bi se povećali proizvodni kapacitet Europske unije za žitarice namijenjene korištenju u prehrambenim proizvodima.

Učinak takve mjere ovisit će o izboru samih država članica i poljoprivrednika, no procjenjuje se da bi se u proizvodnju moglo vratiti 1,5 milijuna hektara zemljišta u odnosu na današnje brojke. Svaka će tona žitarica proizvedenih u Uniji pridonijeti povećanju sigurnosti opskrbe hranom diljem svijeta.

Ovaj Komisijin prijedlog bit će poslan državama članicama EU-a prije njegovog službenog donošenja.

Ilustracija: EU komisija

Leave a Comment

Your email address will not be published.