Putin zatražio jamstva od Bidena da se NATO neće širiti na istok - Kanal 5

Putin zatražio jamstva od Bidena da se NATO neće širiti na istok

Ruski predsjednik Vladimir Purin zatražio je u utorak od američkog predsjednika Joea Bidena pravno obvezujuća jamstva da se NATO neće širiti na istok, objavio je Kremlj nakon virtualnog sastanka dvojice predsjednika. 

U dvosatnom razgovoru održanom putem video-veze, Putin je rekao da NATO jača svoj vojni potencijal u blizini ruskih granica i “povlači opasne poteze u cilju osvajanja ukrajinskog teritorija”, priopćio je Kremlj.

“Rusiji je prema tome ozbiljno stalo da dobije pouzdana, pravno obvezujuća jamstva koja isključuju širenje NATO-a na istok i razmještanje sustava za oružani napad u državama susjedima Rusije”, navodi Kremlj.

Ruske vlasti upozoravaju da je jačanje veza NATO-a i Ukrajine i moguće razmještanje savezničkih projektila na ukrajinskom teritoriju “crvena linija” koju neće dopustiti.

Biden je Putinu prenio zabrinutost Zapada zbog mogućeg ruskog napada na Ukrajinu i upozorio ga da može očekivati sankcije ako to učini.

Putin je ponovno optužio Ukrajinu da je “destruktivna” i da želi raskinuti sporazume iz 2014. i 2015. kojima se želi prekinuti sukob s proruskim separatistima na istoku zemlje.

Dvojica čelnika dogovorili su se da će njihovi predstavnici nastaviti konzultacije o tim osjetljivim pitanjima.

Rusija je u blizini ukrajinske granice razmjestila velike vojne snage, ali niječe da namjerava napasti tu zemlju i tvrdi da ima isključivo obrambene namjere.

Putin je također predložio da Rusija i SAD ukinu sva ograničenja za diplomatske misije druge strane, navodi Kremlj. Prema Kremlju, odnosi između Moskve i Washingtona “nisu na zadovoljavajućoj razini”. “Ruska strana predložila je da se izbrišu sva akumulirana ograničenja u radu diplomatskih misija, što bi omogućilo normaliziranje drugih aspekata bilateralnih rusko-američkih odnosa”, navodi se u ruskom priopćenju.

Na drugim područjima dvije strane istaknule su važnost da zajedno rade protiv kibernetičkog kriminaliteta, navodi Kremlj dok Zapad optužuje Rusiju da upravlja informatičkim napadima na svoje protivnike.

Čelnici su izrazili nadu u konstruktivan nastavak pregovora o nuklearnom programu Irana.

Leave a Comment

Your email address will not be published.