PUPOVAC O ODLASKU U BANJA LUKU Ne žalim zbog odlaska - Kanal 5

PUPOVAC O ODLASKU U BANJA LUKU Ne žalim zbog odlaska

Zagreb, 08.08.2020 - Zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac obratio se javnosti na konferenciji za medije ispred spomenika Petru Preradoviću. Na fotografiji Milorad Pupovac. foto HINA/ Daniel KASAP/ dkg

Nakon zajedničke sjednice Srpskog narodnog vijeća i Zajedničkog vijeća općine Vukovar u Vukovaru, Milorad Pupovac odgovarao je na novinarska pitanja o svojoj posjeti proslave nelegalnog dana entiteta Republike Srpske (BiH) u Banjoj Luci.

“Ne žalim što sam išao na akademiju obilježavanja dana RS-a jer ništa u mojim namjerama nije bilo da bih trebao žaliti. Moje prisustvo nije imalo politički karakter niti karakter slaganja ili neslaganja s ljudima koji vode žestoke polemike o tome kako bi trebala biti ustrojena BiH. Moje prisustvo kao predsjednika SNV-a je prije svega bilo povezano sa suradnjom s institucijama RS-a”, izjavio je Pupovac.

“Ne vidim razloga za žaljenje zbog toga. Vidim razloga za žaljenje što neki ljudi vide problem u suradnji s jednim entitetom. Ova mirna reintegracija bi trebala biti dokaz našem doprinosu miru i našoj želji da mir ne vlada samo u Hrvatskoj nego i u drugim zemljama koje tog mira u dovoljnoj mjeri nemaju”, kaže Pupovac dodajući da je blizak poruci koju je na akademiji poslao patrijarh srpski.

U svojim odgovorima na novinarska pitanja Pupovac je rekao da će se nastaviti suradnju s institucijama RS-a u humanitarnim pitanjima te da nikada nije ulazio u unutarnja pitanja BiH.

“U BiH se vode rasprave o tome što je ustavno, a što nije, mi se u te rasprave nismo uplitali. Tamo se vode ozbiljne rasprave o tome kakva sudbina je BiH. Mi smatramo da BiH treba biti zemlja mira”, poručuje Pupovac i dodaje da sva tri naroda u toj zemlji trebaju doći do boljih odnosa međusobnim razumijevanjem.

“Ja nisam čovjek ružnih riječi, pazim kako komuniciram. Nikad nisam imao problema s priznavanjem BiH, kao ni bilo koje druge zemlje, krenuvši od vas. Zašto baš u uHrvatskoj, i zašto baš od vas, toliki interes za moje pojavljivanje na toj svečanoj akademiji. Ja sam išao kao predstavnik srpske zajednice, ja nisam više državni predstavnik”, kaže Pupovac. Dodaje da je došao zahvaliti onima koji su iz siromašne zemlje odvojili da bi pomogli još siromašnijima od sebe.

“Nisam nenavikao na to da mi se u ovih 30 godina pripisuju stvari koje mi se ne mogu pripisati”, kaže Pupovac.

“Što se tiče teških i meni neprihvatljivih riječi, više sam puta govorio protiv toga, pa ću i danas reći da sam protiv toga. Ja tamo nisam imao priliku govoriti, samo slušati, iz drugog reda, kao što kažete. Čuo sam ženu koja me  je pozvala i koja je imala vrlo uravnotežen govor, gospođu Cvijanović”, govori Pupovac dodajući i da je patrijarh na akademiji govorio onako kako bi svi trebali govoriti.

Na pitanje je li tamo bila huškačka retorika, Pupovac kaže kako ima “poprilično istančan sluh za jezik”. “Nemojte mi u usta stavljati riječi koje vi mislite da bih ja trebao reći. Možda bih ja rekao i goru riječ od tih, ali nije pristojno da mi to radite. Svjestan sam da retorike u BiH imaju razorno loš karakter za odnose u BiH”, kaže Pupovac na pitanje o retorici koja se mogla čuti na akademiji kojoj je nazočio. Bosnom i Hercegovinom se, kaže, ne bavi, ali intenzivno prati i ako ga netko bude tražio, reći će što misli oko toga.

Leave a Comment

Your email address will not be published.