Pulmolog Saša Srića tvrdi da vrhunac epidemije tek očekuje - Kanal 5

Pulmolog Saša Srića tvrdi da vrhunac epidemije tek očekuje

Pulmolog Saša Srića, jedan od liječnika i znanstvenika koji su ovoga vikenda poslali apel hrvatkoj javnosti, gostovao je u programu N1 televizije te govorio o situaciji s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.

Komentirajući apel hrvatskoj javnosti koji je uputilo 26 liječnika i znanstvenika, zabrinutih širenjem drugog vala pandemije i velikim brojem žrtava, rekao je da je njemu za cilj upozoriti na tešku situaciju, a nikako politizacija.

“Ističemo važnost donošenja jasnih, definiranih i odlučnih mjera. Očekujemo da ovim apelom dočekamo reakcije nadležnih i Stožera. Puno više brinu znanstvenici koji brinu javnost sijanjem informacija koje nisu provjerene”, rekao je Srića.

“Kad vidimo da je broj hospitaliziranih i umrlih u trajnom porastu, da se brojke u posljednja dva tjedna udvostručile, a nastavi li se isti trend, te bi brojke u roku od mjesec dana mogle prijeći brojku 100, kad vidimo da se antigenski testovi ne pribrajaju, a ima ih 42 posto pozitivnih, svi ti podaci kazuju da ne možemo u ovom trenutku govoriti o zaravnvanju krivulje, a kamoli o vrhuncu, koji tek očekujemo”, rekao je Srića.

Govoreći o mjerama, Srića je ponovio da se boji da je lockdown i dalje jedino rješenje. “Pogreška je opustiti mjere 21. prosinca, a onda ponovno postrožavanje nakon Nove godine, jer će doći do potpunog pucanja zdravstvenog sustava”, rekao je Srića.

“Naravno da očekujemo reakcije. I u našem apelu ističemo potrebu semafora i potrebu da se istaknu sve brojke. Predikcija nije nešto što se mora dogoditi, nego nešto o čemu se treba voditi računa”, rekao je Srića.

“Tražimo registar zaraženih i onih u samoizolaciji. Cilj je testirati više, imati do 20.000 testiranja dnevno, a da bi pale brojke, morali bismo imati manje od 5 posto zaraženih od ukupnog broja testiranih”, rekao je Srića.

Gordan Lauc u svojoj objavi na Facebooku kaže da broj hospitaliziranih u respiracijskom centru u KB-u Dubrava ne raste već 8 dana. “Koliko znam, broj novooboljelih u svakoj bolnici, pa i u KB-u Dubrava svakako raste”, rekao je Srića, dodavši da se otvaraju novi intenzivni centri u koje se smještaju bolesnici, kao i da je broj hospitaliziranih i dalje veći od broja onih koje se otpušta iz bolnica. 

Komentirajući broj zaraženih, Srića je rekao da ne zna koji podaci ukazuju na to da broj zaraženih stagnira te prema kojim je znanstvenim modelima to utemeljeno.

“Kao vjernik, mislim da bi i Crkva trebala slijediti pravila koja vrijede za sve ostale, kao i da bi pojedini svećenici trebali uputiti vjernike na molitvu kod kuće”, rekao je Srića, dodavši da bi i škole trebale prijeći na model nastave online.

Leave a Comment

Your email address will not be published.