PULJAK U NIŠTA Prošle su dvije godine Puljkova mandata, sezona je pred vratima, a i dalje na Žnjanu imamo mjesečevu površinu - Kanal 5

PULJAK U NIŠTA Prošle su dvije godine Puljkova mandata, sezona je pred vratima, a i dalje na Žnjanu imamo mjesečevu površinu

Radovi na uređenju splitske plaže Žnjan započet će na jesen, a u travnju će se raspisati natječaj za izvođača radova, osnovni model financiranja je kredit Europske investicijske banke, a dio iz bespovratnih sredstava EU, rekao je gradonačelnik Splita Ivica Puljak.

Istaknuo je da je Žnjan jedan od najvažnijih projekata u gradu Splitu, dodavši da plaža već 25 godina stoji u takvom stanju, pa je došlo vrijeme da se uredi i postane jedna od najljepših u ovom dijelu Europe.

Ukupna vrijednost radova je 35 milijuna eura, a osnovni model financiranja je kredit Europske investicijske banke koji će poslužiti i za ostale projekte grada kao što je izgradnja vrtića, škola, garaža i ostaloga što je važno za infrastrukturu, rekao je Puljak. 

To bi, kaže, bio prvi takav kredit kojega bi jedan grad u Hrvatskoj podigao, a pomoću takvih kredita su se razvili i mnogi europski gradovi, te se odvija po ubrzanoj proceduri. Jedan dio projekta će se financirati bespovratnim sredstvima EU.

Dokumentacija za nabavu ide po planu, kao i dozvole, a u travnju bi trebao biti raspisan natječaj za izvođača radova, naveo je Puljak.

Foto: Render projekta

Natječaj za tendere bit će raspisan u travnju, a ima naznaka da će se opstruirati projekt ili besmislenim žalbama odugovlačiti, ali da i sve bude kako treba radovi bi počeli u srpnju. Mi ne mislim da je najbolje početi na ljeto, zato ćemo sve početi iza sezone, rekao je Puljak.

To nas dovodi do samog početka radova iako imamo naznake da će se pokušati opstruirati cijeli projekt ili besmislenim žalbama odugovlačiti; ali čak i da sve bude kako treba radovi bi mogli početi u srpnju. Preokupacija nam je bila da izgubimo što manje ljeta da se građani mogu kupati na ovoj plaži, pa je najbolje radove započeti nakon ljeta, ustvrdio je Puljak.

Odgovarajući na novinarska pitanja splitski gradonačelnik je rekao kako bi se kredit trebao zaključiti u lipnju, da za projekt planiraju 40 posto bespovratnih sredstava, dok će ostatak namaknuti kreditom.

Izjavio je da će s resornim ministarstvom provjeriti je li moguće da ugostitelji sa Žnjana rade i ove sezone, a ako to bude moguće gradska tvrtka Žnjan će raspisati natječaj po kojem će ugostitelji do svog mjesta moći doći licitacijom.

Foto: Render projekta

Prolongiranje početka radova na Žnjanu za jesen je neozbiljno i pokazuj da ljudi koje je angažirao na ovom projektu ne vladaju situacijom i ne barataju materijom, rekao je Šuta u utorak na konferenciji za novinare nakon što je ranije Puljak najavio odgađanje radova na Žnjanu za jesen ove godine. 

Šuta smatra kako je, s obzirom na veličinu i vrijednost projekta uređenja Žnjana, teško očekivati da izvođač radova bude angažiran na jesen. Po njegovim riječima, ne postoji još niti model financiranja projekta uređenja Žnjana, niti je raspisan natječaj za to tako da je izvođač radova daleka budućnost. Šuta je paušalnim ocijenio izjave gradonačelnika Puljka da će se projekt uređenja Žnjana financirati sredstvima Europske investicijske banke. 

Upitna je, po njemu, i realizacija ugovora o koncesiji koji je potpisan u studenom 2022. godine, za kojeg su rokovi već započeli. Dodao je kako zbog toga Grad Split još ne ubire sredstva od koncesionara iako je ugovor potpisan prije četiri mjeseca. 

Sve to zabrinjava i pozivamo da se što prije raspiše natječaj za izvođača radova, poručio je Šuta. Dodao je kako su Puljkovi potezi prouzročili štetu Gradu Splitu. 

Šuta je rekao kako je smiješno što Puljak sada govori da će mjerodavnom ministarstvu uputiti zahtjev za mišljenje o postavljanju modula na Žnjanu za predstojeću sezonu, a koji su gradonačelnikovim zauzimanjem maknuti. Zašto gradonačelnik nije pitao za mišljenje ministarstvo o modulima kad je donosio odluku o njihovom uklanjanju čime se upropaštava sezona i nanosi financijska šteta, rekao je Šuta. 

Odbacio je Puljkove tvrdnje kako je za nerealiziranje projekta Žnjan odgovoran HDZ, rekavši kako je to gradonačelnikov spin kojim prekriva svoje neuspjehe. Kazao je kako je prethodna vlast u Splitu na čelu s HDZ-ovim gradonačelnikom Androm Krstulović Oparom učinila sve na pripremi realizacije projekta Žnjan. 

Bilo kakve naznake da je HDZ krivac i da će se nešto opstruirati je presmiješno, spin koji koristi za njegov neuspjeh. U dvije godine njegovog mandata ovdje je i dalje mjesečeva površina, kazao je Tomislav Šuta, predsjednik HDZ-a Split. 

Prošle su dvije godine Puljkova mandata, sezona je pred vratima, a i dalje na Žnjanu imamo mjesečevu površinu, poručio je Šuta kritizirajući Puljka.

Leave a Comment

Your email address will not be published.