POLITIČKI SALTO (MORTALE) Puljak pokrenuo izvanredni otkaz za pročelnicu Đerek, 'postala je teret' - Kanal 5

POLITIČKI SALTO (MORTALE) Puljak pokrenuo izvanredni otkaz za pročelnicu Đerek, ‘postala je teret’

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak na konferneciji za medije potvrdio je informacije o kraju suradnje s pročelnicom za gradsku imovinu Majom Đerek. Puljak je novinarima rekao kako je Đerek ‘postala teret za ono što gradska vlast želi ispuniti u Splitu, što radi već otprilike dvije godine i za što je dobila povjerenje građana’.

‘Donio sam odluku o pokretanju postupka za težu povredu službene dužnosti na Službeničkom sudu u Splitu s prijedlogom da se otkaže ugovor o radu. Do tad je Đerek suspendirana i nije više pročelnica. Meni je nedopustivo da kao gradonačelnik o politikama Grada saznajem iz medija kao i da nam jedna pročelnica odbija dostaviti dokumente. Nastavljamo s istom praksom uvođenja reda u gradsku imovinu, ali s nekom drugom osobom’, kazao je Puljak.

Puljak tvrdi je kako je izvršila udar na funkciju gradonačelnika i javno izabranu vlast, te izišla iz okvira svojih ingerencija. 

‘Nekoliko smo je puta upozorili da je odluka o kadrovskim i socijalnim stanovima politička, a da je struka priprema. Nekoliko puta upozorili smo je da naše mišljenje nije onakvo kakvo ona predstavlja, ali se prvo obraćala javnosti pa inzistirala da o tome odlučuje Gradsko vijeće. 

Zamislite kad bi pročelnica za financije, primjerice, poslala odluku da će ukinuti potporu vrtićima, a mi joj kažemo da se ne slažemo i ona je svejedno pošalje Vijeću. Tako se ne može voditi grad.

Miješanjem u političke odluke, a zatim populističkim pothvatima pokušavajući osvjetlati svoj obraz zbog nedavne odluke o osobi s invaliditetom – pri čemu smo također upozorili da se ne komunicira tako u medijima, da se naročito prema tim skupinama naših građana komunicira s punim poštovanjem i puno opreznije – oglušila se. Oglušila se i na moj pismeni zahtjev da pažljivije komuniciramo prema javnosti i odluke prolaze stručne službe’, rekao je Puljak. 

Puljak je uputio apel medijima da se u miješaju obitelji, pritom misleći na slučaj oca svog zamjenika i dogradonačelnika Bojana Ivoševića, koji živi u kadrovskom stanu. Poručio je kako ova vlast nije donijela nijednu odluku koja mu ide u prilog. 

‘On je stan dobio prije 15 godina. Jedina je odluku koju smo mi donijeli za tu kategoriju građana povisivanje najamnine pet puta. Dok smo mi na vlasti, barem u ovom mandatu, on ni neće otići u mirovinu’, naznačio je. 

Napomenuo je kako je obilježje njegove politike balans između između socijalnih politika i izvrsnosti. U tom je kontekstu rekao kako nema namjeru izbaciti iz stanova 15 obitelji, čiji je status revidiran, a koje uredno plaćaju svoje obveze. 

‘Retorika je Maje Đerek da je ona osobno to napravila, ali ona može predlagati, ja donosim i potpisujem odluke, baš kao što i odluke Gradskog vijeća donose vijećnici. U suprotnom bi nastala anarhija’, naveo je. 

Komentirao je njen prethodni rad kojim je, barem se tako doimalo, bio zadovoljan. Stao je ujedno u njenu obranu prije otprilike dva tjedna, kada je napadnuta. 

‘I dalje stojim iza toga da treba sve zaštiti od nasilničkog ponašanja. I dalje tvrdim da je radila zakonito, stajali smo iza njenog djelovanja. Nismo se miješali u stručni rad, ali ona je sada zakoračila u sferu politike, van svojih ovlasti. To neću dozvoliti, anarhija i nered nikome ne treba. 

Druga je stvar bila neprimjerena komunikacija s javnošću, naročito u slučaju osobe s invaliditetom. Ne želim da se naši službenici svađaju s građanima. Jučer nije dopustila uvid u dokumentaciju iako sam naložio reviziju tog slučaja’, rekao je Puljak.

‘ONA ILI JA’

Puljak je također medijska nagađanja da je Ivošević postavio ultimatum ‘ili ona ili ja’, poručivši kako nema nikakve veze s tim.

‘Nad ovim likuju HDZ i HGS pa i SDP, na čelu s Davorom Matijevićem, čime se pokazuje da Maja Đerek postupa na način da podržava odluke oporbe, a ne gradske vlasti. To zaista ne možemo tolerirati. Njeno je pravo politički djelovati, ali ne s pozicije službenika koji treba raditi stručne poslove’, komentirao je. 

Prilikom odgovaranja na niz pitanja novinara, otkrio je i kako Maja Đerek ostaje na 60% plaće do odluke suda. Trenutno je na bolovanju. Puljak je kazao kako nema ‘novo ime’ koje će je naslijediti, ali i podsjetio kako ima svog zamjenika. 

Na novinarsko pitanje je komentirao i raniju razmiricu oko vrtića Čarobni pianino te rekao je kako je i u tom slučaju nespretno komunicirala. 

‘Odluku je donijela jednostrano – bez komunikacije s nama i službom za društvene djelatnosti. Na kraju je bilo kako ona željela, ali je proces bio vrlo neugodan. Nije nam bilo ugodno kad je prijetilo da će 200 djece ostati bez mjesta u vrtiću, što svakako ne želimo. Nije ugodno ni rješavati narušene međuljudske odnose u koje je ona bila uključena’, ustvrdio je gradonačelnik Puljak. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.