Prvi sezonski toplinski val s temperaturama do 33 stupnja - Kanal 5

Prvi sezonski toplinski val s temperaturama do 33 stupnja

Temperature preko vikenda bit će uglavnom od 28 do 33 stupnja, zato unosimo više pića i jedimo laganiju hranu. 

Već nekoliko dana i noći se temperature na jugu Hrvatske ne spuštaju ispod 20, a to je prema klimatološkoj definiciji tropska noć. Sve je neugodnije i tijekom dana, sve je više sparno s visokim postotkom vlage u zraku.

Prolazimo kroz prvi ovogodišnji toplinski val koji će u nekim krajevima Hrvatske biti i opasan. UV indeks je 9 pa se trebamo zaštititi od štetnog zračenja ako duže vrijeme provodimoi na otvorenom. 

U dijelovima unutrašnjosti može biti kraćih, prolaznih pljuskova. A u Slavoniji i Baranji biod utorka moglo biti proloma oblaka.

Sunčano te uglavnom vruće i sparno za vikend bit će u zapadnijim predjelima s najnižom temperaturom od 15 do 17, a dnevnom između 29 i 32 stupnja. Ponegdje umjeren jugozapadni vjetar poslijepodne, a moguč je lokalno jači razvoj oblaka uz vjerojatnost kiše i grmljavine. 

Foto: Facebook

Posebno vruće bit će u Dalmaciji s poslijepodnevnom temperaturom između 30 i 33 stupnja. Slab, sredinom dana i poslijepodne ponegdje umjeren jugozapadni i zapadni, prema otvorenome južni vjetar. More mirno i malo valovito.

Na južnom Jadranu će tijekom subote prevladavati vedro uz dnevnu temperaturu zraka oko 30 stupnjeva. Puhat če slab do umjeren jugozapadnjak i zapadnjak, na otvorenome i sjeverozapadnjak. Sunčano, vruće i sparno očekuje se i u nastavku vikenda te početkom sljedećeg tjedna.

Foto: Facebook

Leave a Comment

Your email address will not be published.