Prva cjepiva protiv koronavirusa stižu u Hrvatsku već u prosincu ? - Kanal 5

Prva cjepiva protiv koronavirusa stižu u Hrvatsku već u prosincu ?

Oxfordsko cjepivo tvrtke AstraZeneca uskoro bi moglo dobiti privremeno odobrenje, objavio je Jutarnji list.

Moguće je da će prve doze cjepiva protiv covida-19 stići već krajem prosinca! Tu optimističnu vijest, u situaciji ponovno “pomahnitalog” koronavirusa diljem Europe, upravo su objavili neki britanski mediji koji tvrde da je vrlo izgledno da uz “privremeno odobrenje za uporabu” uskoro počne cijepljenje.

Ovi se planovi za skoro cijepljenje temelje na očekivanjima da će Oxfordsko cjepivo, čije je ispitivanje nedavno nakratko bilo zaustavljeno zbog nuspojava, imati ipak uspješne rezultate ispitivanja u trećoj fazi te da bi vrlo brzo moglo dobiti privremeno odobrenje.

Pokažu li se točnima te informacije, to bi značilo da bi u zemljama EU prve doze tog istog cjepiva mogle stići krajem ove ili početkom sljedeće godine, uključujući Hrvatsku. Naravno, dotad će cjepivo morati dobiti odobrenje Europske agencije za lijekove bez čije dozvole ni Britanci ne mogu do kraja 2020. koristiti cjepivo.

Inače, Europska komisija je s tvrtkom AstraZeneca, koja sa Sveučilištem u Oxfordu radi na cjepivu nazvanom Oxfordsko, ugovorila isporuku 300 milijuna doza po cijeni od 2,5 eura, s tim da EU na sebe preuzima naknadu štete od mogućih nuspojava. Hrvatska je od te količine rezervirala 1,5 milijuna doza, što bi sigurno bilo dovoljno da se od dolaska cjepiva u nekoliko mjeseci cijepi sva osjetljiva populacija – od starijih dio kroničnih bolesnika.

Britanci su napravili i detaljni plan prioriteta za cijepljenje, kao i organizaciju osoblja koje bi u tome trebalo sudjelovati. Procjenjuju da bi se u toj zemlji rezerviranim dozama cjepiva cijepilo nešto manje od polovice stanovnika. Treba reći da je EK prošlog mjeseca također dogovorila i isporuku 300 milijuna doza s tvrtkom Sanofi-GSK po cijeni od 10 eura te prije tjedan dana i 200 milijuna doza s Johanson&Johansonom, s tim da postoji mogućnost kupnje još tolikog broja doza od te tvrtke. Naravno, sve to količine stizat će u pojedine zemlje sukcesivno jer su zasad proizvodni kapaciteti također ograničeni.

No, bez obzira kad će stići prve doze cjepiva, treba imati plan cijepljenja i osigurane kadrove za taj posao. Britanci kažu da će prema planu NHS-a, njihova nacionalnog zavoda za zdravstveno osiguranje, prvi na red doći korisnici domova za starije te svi zaposlenici tih ustanova.

Slijedit će cijepljenje svih starijih od 80 te zdravstvenih i socijalnih radnika, potom će se cijepiti svi stariji od 65 godina. I mlađi od 65 također će biti u prioritetu ako imaju neke kronične bolesti zbog koji su osjetljiviji na koronavirus. Nedostatak liječnika i moguće medicinskih sestara koje inače provode cijepljenje, primjerice protiv gripe, Britanci su predvidjeli pa bi pomoć mogli biti i veterinari te farmaceuti. Također će imati mobilne timove za cijepljenje za građane koji žive u udaljenim područjima kojima je zdravstvena zaštita manje dostupna.

– Zasad nismo radili plan cijepljenja protiv covida-19 jer još nemamo informacije kad bi prve doze cjepiva mogle stići, ali primijenit ćemo slične protokole kao i za cijepljenje protiv gripe kad je riječ o prioritetima. To znači da će se prvi cijepiti stariji od 65, korisnici domova za starije, kao i djelatnici domova, svi zdravstveni djelatnici te kronični bolesnici – kaže zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Ivana Pavić Šimetin.

Leave a Comment

Your email address will not be published.