Prosvjednici u Splitu zaustavili promet na 5 minuta, bez Dioklecijanovog akvadukta grad nema pitke vode - Kanal 5

Prosvjednici u Splitu zaustavili promet na 5 minuta, bez Dioklecijanovog akvadukta grad nema pitke vode

Skupina građana splitskog naselja Mejaši organizirala je prosvjed te petominutnom blokadom prometa upozorila na opasnost od urušavanja potpornih zidova Dioklecijanova akvadukta, što bi ugrozilo opskrbu grada pitkom vodom.

Na prosvjedu je istaknut natpis “Bez akvadukta Split nema pitke vode”, a Žare Pehar, tajnik Udruge boćara “Branitelj” koja je organizirala prosvjed, rekao je da su željeli upozoriti na teško oštećeni Dioklecijanov akvadukt, koji je star više od 1700 godina i preko kojeg se stanovništvo Splita opskrbljuje pitkom vodom, a samo je pitanje dana kada će se on urušiti.

“Ovim prosvjedom želimo pokrenuti inicijativu da se napravi alternativni put i tako spriječi daljnje urušavanje potpornih stupova Dioklecijanova akvadukta”, rekao je Žare Pehar.

Proxvjednici su upozorili kako pristupnom cestom koja vodi prema gradskom odlagalištu otpada Karepovac dnevno prolaze stotine kamiona te urušavaju Dioklecijanov akvadukt i potporne stupove.

Prosvjed su poduprle i građanske inicijative “Za spas Dioklecijanovog akvadukta i izgradnju pristupne ceste” i “Ne daj se Cetino”.

Leave a Comment

Your email address will not be published.