PROSVJED LIJEČNIKA Okupljaju se liječnici iz svih krajeva Hrvatske, očekuje se oko 2.000 liječnika i medicinskog osoblja - Kanal 5

PROSVJED LIJEČNIKA Okupljaju se liječnici iz svih krajeva Hrvatske, očekuje se oko 2.000 liječnika i medicinskog osoblja

Pod geslom “SOS za zdravstvo”, pet krovnih liječničkih udruga organizira veliki prosvjed na Trgu sv. Marka kojim će iskazati nezadovoljstvo svojim statusom, plaćama, ali i cjelokupnim stanjem u zdravstvenom sustavu. 

Liječnici pristižu iz brojnih hrvatskih gradova, a fotografije šalju iz autobusa koji su krenuli iz Rijeke, Pule, Splita, Osijeka, Slavonskog Broda, Varaždina, Čakovca, Koprivnice.

Liječnici smatraju da su njihovi zahtjevi premašili razinu resornog ministarstva, pa će ih uputiti izravno premijeru Andreju Plenkoviću i cijeloj Vladi.

Prosvjednici se okupljaju na Trgu dr. Franje Tuđmana. Stiže 15-ak autobusa iz cijele Hrvatske, kažu, a očekuju oko 2.000 liječnika i medicinskog osoblja na Markovom trgu.

“Umjesto da pokaže da je kolega, Beroš ne želi čuti probleme liječnika” 

Predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić komentirala je u Novom danu prosvjed pet krovnih liječničkih udruga koji danas odlaze pred Vladu sa svojim zahtjevima koji su, kažu, prethodno ignorirani.

“Nikad nije kasno ako su namjere iskrene. Može se napraviti nešto srednjeročno odmah. Ako ne učinimo ništa, kuća će izgorjeti”, rekla je. 

Liječnici stižu iz brojnih gradova 

Prosvjed organiziraju Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine i Inicijativa mladih liječnika nakon ankete koja je pokazala veliko nezadovoljstvo liječnika u javnom zdravstvu, pa i spremnost na štrajk.

Prosvjednici će se okupiti na Trgu dr. Franje Tuđmana u 10.45 sati te u povorci krenuti Ilicom do Trga bana Jelačića, odakle će ići na Trg svetog Marka. Planirani dolazak na Markov trg je u 11.30 sati, a sam prosvjed započinje u 12.05 sati. Liječnici već stižu iz brojnih hrvatskih gradova…

Luetić: Prosvjed nije uperen ni protiv koga 

Liječnici su nezadovoljni jer Ministarstvo zdravstva nije ispunilo njihove zahtjeve te ne rješava nagomilane probleme u sustavu. Najavljuju dosad najveći liječnički prosvjed i očekuju odaziv iz svih dijelova zemlje.

“Prosvjed nije uperen protiv nikoga, već je to prosvjed za bolje uvjete liječnika, za bolji zdravstveni sustav i u konačnosti za pacijente. Pozivamo dužnosnike političkih stranaka da sutra ne dođu na Markov trg kako se prosvjed ne bi politizirao”, rekao je predsjednik HLK-a Krešimir Luetić.

Prosvjednici od premijera i Vlade traže žurno izjednačavanje koeficijenata složenosti poslova specijalista s užim specijalistima, liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s bolničkim liječnicima, kao i uvećanje koeficijenata specijalizantima za najmanje 10 posto.

Traže i donošenje zakona o radno-pravnom statusu liječnika do kraja proljetnog zasjedanja Sabora, usklađivanje rada liječnika na svim razinama zdravstvene zaštite s vremensko-kadrovskim normativima te ukidanje “robovlasničkih” ugovora za specijalizacije liječnika.

Navode da svaki treći mladi liječnik napušta zemlju, u više od 50 općina nema liječnika primarne zdravstvene zaštite, a zdravstvenom sustavu trenutno nedostaje 2000 liječnika i 4000 medicinskih sestara. Svaki treći liječnik u sustavu stariji je od 50 godina, a pacijenti na pojedine pretrage čekaju i po 600 dana.

Nezadovoljni liječnici ističu preopterećenost i loše radne uvjete, neučinkovito upravljanje u sustavu, devastaciju primarne zdravstvene zaštite, nepostojeću reformu zdravstva i kontinuirano ignoriranje njihovih zahtjeva.

Prosvjed se održava samo dan nakon što su u Saboru doneseni ključni zdravstveni zakoni koji će, po najavama ministra Vilija Beroša, pokrenuti strukturnu reformu sustava.

Leave a Comment

Your email address will not be published.