PROPADAJU LI EUROPSKI NOVCI ZA OBNOVU? Nina Obuljen Koržinek "Nismo tražili produljenje roka za sredstva iz Fonda solidarnosti" - Kanal 5

PROPADAJU LI EUROPSKI NOVCI ZA OBNOVU? Nina Obuljen Koržinek “Nismo tražili produljenje roka za sredstva iz Fonda solidarnosti”

Ministrica kulture i medija NIna Obuljen Koržinek je na press konferenciji opovrgnula je navode prema kojima je Europska komisija poslala negativan odgovor hrvatskoj Vladi na prijedlog za produljenjem roka za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti za obnovu. 

“Radi se o netočnim navodima, meritum pisma je bio potvrditi ono o čemu se razgovaralo na sastanku, a razgovaralo se o provedbi projekata koji se financiraju iz Fonda, kao i o načinu izvještavanja. U pismu piše follow-up našeg tehničkog sastanka koji smo održali sa službama EK tijekom prosinca i na kojem smo se dogovorili oko dinamike daljnjeg rada. Cilj pisma bio je potvrditi ono što se dogovaralo na sastanku. Dogovaralo se o provedbi projekata koji se financiraju iz projekata Fonda solidarnosti, o organizacijskoj strukturi i o načinu izvještavanja. U pismu se posebno ističe da se po metodologiji koja je izrađena u Ministarstvu kulture i medija pripreme izvještaji i za sve ostale koji provode Fond solidarnost.

“Ono što piše u pismu, a što se prenijelo kao navodnu odbijenicu, govori se o rokovima u kojima se moraju potrošiti sredstva iz Fonda solidarnosti što jako dobro znamo jer je to propisano regulativom. Dakle, rok za trošiti sredstva iz Fonda solidarnosti je 18 mjeseci”, izjavila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

“Za zagrebački potres namijenjena je 5,1 milijarda kuna, a dobili smo 1,1 milijardu ugovora te ugovorili više od 8 milijardi ugovora”, izjavila je ministrica Obuljen Koržinek.

“Mi nismo tražili produljenje roka, niti se u ovome trenutku o tome razmišlja”, tvrdi ministrica Obuljen Kožinek.

“Kad gledate od onoga što smo ugovorili, prvi zahtjevi za naknadu sredstava su oni s najmanjim iznosom i to su one najnužnije mjere koje su se poduzimale nakon potresa. Planiranu dinamiku usporila je progresivna šteta koja je nastala u trenutku petrinjskog potresa”, tvrdi ministrica na pressici.

“Radi se o tehničkim sastancima koji služe za praćenje dinamike obnove. U ovom trenutku bilo bi neozbiljno da govorimo što će se realizirati. Preko osam milijardi projekata je ugovoreno”, naglasila je ministrica i rekla da ne treba lictirati.

“U nekim projektima sigurno će doći do kašnjenja, u prvom redu zbog javne nabave. Došlo je do rasta cijena na globalnom tržištu, ali u ovom trenu tema potrošnje sredstava, posebno na ovakav senzacionalistički način ne bi trebala biti na stolu”, mišljenje je ministrice kulture i medija u vladi RH.

Leave a Comment

Your email address will not be published.