Priopćenje: Obilježen Dan sjećanja na žrtvu Škabrnje - Kanal 5

Priopćenje: Obilježen Dan sjećanja na žrtvu Škabrnje

Kolonom sjećanja te polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća i ove je godine, 18. studenoga odana počast i poštovanje žrtvama Škabrnje.

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, simboličnom kolonom sjećanja te polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća i ove je godine, 18. studenoga odana počast i poštovanje žrtvama Škabrnje. Obilježavanje Dana sjećanja na stradanje tog ravnokotarskog mjesta u Domovinskom ratu održano je dostojanstveno uz poštivanje epidemioloških mjera.

Žrtvama Škabrnje počast su odali izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH i savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, izaslanstvo predsjednika Hrvatskog sabora na čelu s potpredsjednikom Antom Sanaderom, izaslanstvo Vlade RH u kojemu su bili ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, izaslanstvo MORH-a i OS RH na čelu s izaslanikom ministra obrane Antom Modrićem, izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva unutarnjih poslova, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici ratnih postrojbi i drugi.

Državna izaslanstva te obitelji poginulih, predstavnici udruga, postrojbi, gradova i županija su na mjesnom groblju sv. Luke podno Središnjeg križa položila vijence u spomen na tragediju i sve škabrnjske žrtve, a potom je na Spomen obilježju masovne grobnice vijenac položila zajednica udruga civilnih stradalnika.

Na ulazu u Škabrnju načelnik općine Nediljko Bubnjar je na komemorativnom skupu podsjetio na dane napada na mjesto prije 29 godina i njezine branitelje te kazao: “Danas nije dan tjeskobe, nego dan ponosa, dubokih emocija i životne snage jer nema uzvišenije osobine i vrijednosti nego dati život za slobodu i ljudsko dostojanstvo. Iz žrtve i krvi naših branitelja rodila se hrvatska sloboda i pobjeda”, kazao je.

Potom je dostojanstveno i s poštovanjem prema žrtvama Ulicom 18. studenoga 1991. krenula kolona sjećanja prema mjesnoj crkvi.

Tijekom obrane mjesta ukupno je poginulo 36 hrvatskih branitelja, pripadnika Samostalnog bataljuna Škabrnja i branitelja iz susjednih općina, te je ubijeno 56 civila, dok je od posljedica stradanja od minsko-eksplozivnih sredstava smrtno stradalo još šest ljudi.

Leave a Comment

Your email address will not be published.