PRIMORAC vs. VUJČIĆ Prepucavaju se tko bi što trebao poduzeti oko inflacije, a cijene i dalje divljaju - Kanal 5

PRIMORAC vs. VUJČIĆ Prepucavaju se tko bi što trebao poduzeti oko inflacije, a cijene i dalje divljaju

Traju prepucavanja tko bi što trebao poduzeti oko inflacije, a podaci o inflaciji za kolovoz pokazali su da su cijene u posljednjih 12 mjeseci porasle za gotovo 8 posto što je izazvalo lagane tenzije na relaciji Vlada – Hrvatska narodna banka.

Nakon prošlotjedne sjednice potpredsjednik Vlade Oleg Butković izjavio je da u analizu oko inflacije treba uključiti i HNB te vidjeti što o svemu ona kaže, te ih upitati što rade na njenom smanjenju.

Iako je glavni zadatak HNB-a održavanje stabilnosti cijena, što je definirano Zakonom, Vujčić se ne smatra odgovornim za divljanje cijena. Za Dnevnik Nove TV, upitan o izjavama ministra Butkovića rekao je da HNB, od ulaska u eurozonu više nije samo HNB.

“HNB je i Europska središnja banka od 1. siječnja kada smo ušli u eurozonu, a ono što radimo na smanjenju inflacije je dizanje kamatnih stopa.”, rekao je guverner.

Ta izjava očito nije dobro sjela ministru financija Marku Primorcu, koji je odlučio indirektno odgovoriti Vujčiću. Podsjetio je da Hrvatska, bez obzira na članstvo u eurozoni, ima pravo koristiti i svoje instrumente za obuzdavanje inflacije.

“Ukoliko je jedna politika ili primjena jednog instrumenta štetna za neke članice eurozone ili ne dovoljno korisna, a postoje drugi instrumenti čija primjena ne bi nanijela štetu drugim članicama onda je jasno da treba prioritizirati između primjene određenih instrumenata”, rekao je Primorac.

Uglavnom, traju prepucavanja tko bi što trebao poduzeti oko inflacije, a cijene usluga i roba građanima su sve veće.

Leave a Comment

Your email address will not be published.