PRIJEDLOG JE ŠTETAN I POLITIČKI OBOJEN Mladi SDP-a, Možemo, Centra, IDS-a i HSS-a protiv izmjena Zakona o savjetima mladih - Kanal 5

PRIJEDLOG JE ŠTETAN I POLITIČKI OBOJEN Mladi SDP-a, Možemo, Centra, IDS-a i HSS-a protiv izmjena Zakona o savjetima mladih

U srijedu je na inicijativu Foruma mladih SDP-a, održan zajednički sastanak političkih pomladaka parlamentarnih stranaka. Središnja tema sastanka bile su nove izmjene Zakona o savjetima mladih koji je oštro kritiziran od strane oporbenih zastupnika i zastupnica u Hrvatskom saboru prilikom prvog čitanja, ali i od strane civilnog društva.

Sastanku su se odazvali predstavnici Foruma mladih SDP-a, Kluba mladih IDS-a, Organizacije mladih HSS-a, Možemo i Centra. Sve prisutne pozdravila je saborska zastupnica i politička tajnica SDP-a Mirela Ahmetović, koja je ocijenila izmjene Zakona o savjetima mladih ponovnim pokušajem HDZ-a da zarobi demokraciju u Hrvatskoj te istaknula važnost ovakvog sastanka koji će doprinijeti osnaživanju zagovaračke pozicije mladih u društvu. Evo što, između ostaloga, stoji u objavi nakon sastanka;

“Predstavnici Foruma mladih SDP-a, Kluba mladih IDS-a, Organizacije mladih HSS-a, Možemo i Centra jednoglasnog su stava kako su predložene izmjene i dopune Zakona o savjetima neprihvatljive iz više razloga.

Proces izrade Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o savjetima mladih nije bio inkluzivan i transparentan. Radna skupina za izradu izmjena i dopuna Zakona nije uključivala sve relevantne skupine mladih čime je ozbiljno narušena inkluzivnost te je pokazan visoki stupanj nepovjerenja prema različitim skupinama mladih u društvu. Primjerice, Mreža mladih Hrvatske, platforma koja okuplja najveći broj udruga za mladih i za mlade, a koja je od europskih institucija prepoznata kao Nacionalno vijeće mladih u Hrvatskoj, nije bila uključena u navedenu radnu skupinu.

Izvješće s javnog savjetovanja, u kojem su odbijeni prijedlozi Mladeži HDZ-a, naprasno je promijenjeno tako da su njihovi prijedlozi ipak prihvaćeni. Javno savjetovanje o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o savjetima mladih provedeno je netransparentno. U Izvješću o provedenom javnom savjetovanju koje je objavljeno 28. veljače jasno je navedeno kako se odbijaju prijedlozi Mladeži HDZ-a. Nakon objavljenog Izvješća, Središnji državni ured za demografiju i mlade upućuje prijedlog Zakona tijelima javne uprave, nakon čega se događa obrat te prijedlozi Mladeži HDZ-a bivaju prihvaćeni. Središnji državni ured prikriva istinu tako što se prvotni Izvještaj u kojem se odbijaju prijedloge Mladeži HDZ-a uklanja i postavlja se novo u kojem se prihvaća prijedloge Mladeži HDZ-a.

Postavlja se pitanje je li na Središnji državni ured za demografiju i mlade izvršen politički pritisak kako bi se prihvatili prijedlozi Mladeži vladajuće stranke? Osnivanje Savjeta mladih Republike Hrvatske je nepotrebno, politički obojeno i štetno.

Jedan od ključnih prijedloga Mladeži HDZ-a je osnivanje famoznog Savjeta mladih RH koje bi trebalo predstavljati tijelo čija je uloga „usklađivanje rad svih savjeta mladih“. Osnivanje takvog tijela je nepotrebno, zato što već postoje različite koordinacije savjeta mladih na svim razinama, a postoji i Savjet za mlade Vlade Republike Hrvatske. To je navedeno i u prvotnom Izvješću kada je odbijen prijedlog Mladeži HDZ-a. Osnivanje takvog tijela je politički obojeno, zato što njegovi članovi mogu postati na prijedlog županijskih savjeta mladih, a županijske savjete mladih biraju županijske skupštine u kojima većinu ima HDZ. Osnivanje takvog tijela je štetno, jer se na taj način pokušava stvoriti politički obojeno tijelo pod patronatom HDZ-a koje će HDZ pokušati prikazati kao Nacionalno vijeće mladih pred Europom i međunarodnom zajednicom. Takvo tijelo, prema onome što je navedeno u prijedlogu, narušavat će autonomiju lokalnih savjeta mladih, što je nedopustivo!

U konačnici, izmjene i dopune Zakona u potpunosti su kozmetičke prirode, ne odražavaju stvarne potrebe i probleme na terenu, niti su jasno argumentirane i utemeljene na konkretnim istraživanjima. Sve to upućuje kako navedene promjene neće dovesti do povećanja participacije mladih.

Apelirati na razum i svijest o demokraciji kod HDZ-a je besmisleno, ali zato pozivamo sve saborske zastupnike, predstavnike mladih, civilno društvo i medije da se snažno usprotive uzurpaciji demokracije i sektora mladih. Jer ako zarobe i mlade, što će nam ostati?”, stoji u priopćenju sa skupa.

Leave a Comment

Your email address will not be published.