PRIJATELJI ŽIVOTINJA Zabraniti držanje divljih životinja u privatnom vlasništvu - Kanal 5

PRIJATELJI ŽIVOTINJA Zabraniti držanje divljih životinja u privatnom vlasništvu

Udruga Prijatelji životinja predložila je da se zakonom potpuno zabrani iskorištavanje divljih životinja i držanje zvijeri u privatnom zatočeništvu te da se uvede tzv. pozitivna lista životinja koje se mogu držati za kućne ljubimce.

Smatra da hitno treba potpuno zabraniti držanja pasa na lancu, držanje i nastup svih životinja u cirkusima, kao i uvođenje obavezne kastracije pasa i mačaka, uz opravdane iznimke.

Udrugu je na takve prijedloge potaknuo slučaj iz Zadra gdje su dvije osobe ovoga ljeta naplaćivale turistima fotografiranje s majmunom i sovama, vezanima užetom kako ne bi pobjegli. Prijatelji životinja, zbog toga su Državnom inspektoratu poslali dvije prijave tražeći da se spomenutim osobama zabrani da divlje životinje prikazuju u javnosti i da im se one oduzmu.

Nadležna veterinarska inspekcija odgovorila im je da je u suradnji s drugim nadležnim tijelima, u nadzoru zatekla tri strana državljanina koja su javnosti predstavljala dvije sove kukuvije uzgojene u Češkoj i ženku zelenog majmuna uzgojenu u Ukrajini, koji imaju zakonito podrijetlo.

Zbog korištenja životinja s ciljem predstavljanja, bez suglasnosti veterinarskog inspektora, proveden je „žurni prekršajni postupak” u kojem je Općinski sud u Zadru počiniteljima prekršaja izrekao propisane novčane kazne.

“Nažalost, inspekcije nisu iskoristile zakonsku mogućnost oduzimanja životinja radi sprječavanja novih kršenja zakona, pa vjerojatno sljedeće ljeto možemo očekivati iste prizore”, konstatiraju Prijatelji životinja.

Leave a Comment

Your email address will not be published.