Prihvaćen zagrebački proračun za 2021. godinu 'težak' 13,65 milijardi kuna - Kanal 5

Prihvaćen zagrebački proračun za 2021. godinu ‘težak’ 13,65 milijardi kuna

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine većinom glasova podržali su gradski proračun za 2021. godinu ‘težak’ 13,65 milijardi kuna, uz veliku kritiku oporbe koja je proračun nazvala predizbornim te se oštro protivila namjeri prodaje Paromlina, Gredelja i Zagrepčanke.

Proračun Grada Zagreba je donesen s 27 glasova za, a 17 protiv.

U gradskom proračunu za 2021. planira se 13,65 milijardi kuna ukupnih prihoda, odnosno 1,97 milijardi kuna (16,9 posto) više ukupnih prihoda nego 2020. godine

Najviše se povećavaju prihodi od prodaje dugotrajne imovine – za 1,05 milijardi kuna. U proračun su uključeni procijenjeni prihodi od prodaje kompleksa Gredelj (618,5 milijuna kuna), Zagrepčanke (376,7 milijuna kuna) i Paromlina (75 milijuna kuna).

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da je proračun realan, socijalan, uravnotežen i razmjeran te korespondira s vremenom u kojem živimo, odnosno s potresom i koronakrizom. Poručio je da im je zadatak obnoviti grad, potaknuti razvoj gospodarstva te nastaviti investicije kako bi poduzetnici nastavili raditi, a Zagrepčani osjetili vidljive rezultate za sredstva koja izdvajaju u proračun.

“S obzirom na krizu i smanjene prihode grada, a u cilju omogućavanja razvoja i zadržavanja postojećeg standarda, Grad se odlučio na prodaju manjeg dijela svoje imovine, 150 od 450 milijuna eura koje smo teškom mukom stjecali ovih 20 godina”, rekao je Bandić.

Nabrojao je po gradskim četvrtima što sve grad planira napraviti, najavivši, između ostalog otvaranje sljemenske Žičare na ‘prvi lauf’ 3. siječnja, izgradnju Jarunskog mosta, početak radova na Branimirovoj, obnovu Branimirovu tržnicu, sanjkalište Cmrok, mnoštvo vrtića, škola, ambulanti.

Ovo je ‘deja vu’, svaka čast, zbilja ste neumorni, čuli smo iste projekte koje najavljujete godinama, a nikada ne ostvarujete”, komentirao je gradonačelnikovo izlaganje gradski zastupnik Tomislav Stojak. Upitao je gradonačelnika kako misli prodati Paromlin, a istovremeno tamo ostvariti Gradsku knjižnicu.

“Bandić ne možete biti veći zagovornik knjižnice od vas, ja imam papire. Knjižnica u Paromlinu ostaje”, odgovorio je gradonačelnik Bandić.

Matej Mišić (Klub SDP-a) komentirao je da je proračun predizboran, nerealan i dugoročno opasan.

Kaže da kada se usporede planirani prihodi za 2020. i 2021. te projekcije za 2022. i 2023., vidljive su ozbiljne anomalije.

U 2020. planirani prihodi bili su 12,2 milijardi kuna, a slijedeće 2021. – 14 milijardi kuna, dodao je. Godinu dana kasnije, 2022. planiramo prihode za 1,1 milijardu kuna manje u odnosu na 2021., odnosno 12,9 milijardi.

“Iz toga jasno proizlazi da se radi o predizbornom proračunu koji ima samo jedan cilj, a to je da neovisno o financijskoj stabilnosti Zagreba gradonačelnik razmišlja o još samo jednom mandatu”, ustvrdio je Mišić.

Naveo je i da subvencije ZET-a rastu 70 posto u odnosu na prošlu godinu, 325 milijuna kuna. Mjera roditelj odgajatelj raste za trećinu, sa 360 na 485 milijuna kuna, a evidentno je, kaže, da nije dala rezultate jer se 2019. rodilo manje djece nego 2016.

Stanko Kordić (Klub Glas-a i HSU-a) komentirao je da je rashodovna strana ove godine upristojena što se tiče fiksnih stavki koje možemo predvidjeti, ali potpuno nerealna s obzirom na predizborna obećanja koja se guraju unutra.

Vladimir Ferdelji (Klub HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija) rekao je da su ove godine dobili proračun koji je izuzetno teško ozbiljno analizirati. Osvrnuo se na prodaju Paromlina, Zagrepčanke i Gredelja, komentirajući da se, kada se nepovratno prodaje gradska imovina, onda to zove struganje rajngle.

Tomislav Tomašević (Klub lijevog bloka) ističe da čak i kad bi prodali “obiteljsko srebro” i dalje ne bi ni počeli vraćati rupu od 1,3 milijardi kuna.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a Kazimir Ilijaš najavio je da će HDZ-ovi zastupnici podržati proračun jer žele pokazati stabilnost, da Grad i građani Zagreba mogu normalno funkcionirati u ovim uvjetima u kojima živimo.

Leave a Comment

Your email address will not be published.