PRESS Premijer Plenković: Zbog potresa imamo novi Stožer, na vrhu piramide je ministar Tomo Medved - Kanal 5

PRESS Premijer Plenković: Zbog potresa imamo novi Stožer, na vrhu piramide je ministar Tomo Medved

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade proglasio je katastrofu zbog razornog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju prije tjedan dana. Nakon sjednice Vlade premijer je održao konferenciju za medije.

“Imamo krizno upravljanje, uklanjanje šteta i faza obnove. To je najbitnije. Mi ćemo nastojati iznaći financijska sredstva. Ukupno 120 milijuna će biti. Osnovali smo povjerenstvo i ta sredstva su otišla prema gradovima koji su najviše pogođeni”, rekao je Plenković.

“Imamo novu krizu. Imamo novi Stožer civilne zaštite koji se odnosi na otklanjanje posljedica potresa na području pogođenom potresom. Ako bi se dogodila neka nova katastrofa, požar ili nešto drugo, na čelu Civilne zaštite bit će ministar Božinović”, rekao je uvodno premijer.

“Vodimo razgovore s Europskom komisijom i nastojimo realocirati dio sredstava iz postojećeg financijskog okvira, to je nešto više od 100 milijuna eura, kako bismo to preusmjerili u obnovu kuća koje su stradale. Ministar Horvat sa stručnjacima s građevinskog i arhitektonskog fakulteta stvara pravni okvir. Danas u 17 sati Medved će s članovima stožera biti u Petrinji, sastat će se s čelnicima lokalnih stožera i dogovoriti hodogram”, rekao je Plenković i zahvalio svim službama koje pomažu na terenu.

Dan žalosti zbog tragedije u Posušju

“Želim izraziti tugu zbog smrti osmero mladih u Posušju. Proglasili smo sutra dan žalosti zbog toga”, rekao je Plenković.

“U ovakvim situacijama Vlada RH ima zadaću preuzimati odgovornosti i pomoći onim krajevima koje su pogodile prirodne katastrofe. Zbog toga smo odlučili organizirati poseban stožer kako bi osnažili koordinaciju na terenu. Nema ministra čiji resor nije obavio neke aktivnosti. Mi ćemo kroz vodstvo Medveda aktivnost koordinirati sa županijama i lokalnim stožerima”, kazao je Plenković.

Plenković je naglasio da je ministar Medved odgovoran za koordinaciju svih aktivnosti na područjima pogođenim potresom.

“Na vrhu piramide je Tomo Medved, glavni čovjek za koordinaciju svih aktivnosti je Tomo Medved. On je glavna odgovorna osoba.  Sve što Zakon o sustavu civilne zaštite podrazumijeva primjenjuje se jednako na Medveda, kao što to ima Božinović inače. Sve službe koje su već na terenu ću biti u odgovornosti, koordinaciji i suradnji s ministrom Medvedom”, rekao je Plenković.

Obnavljanje kuća nakon rata

Govorio je i o kućama koje su obnavljane nakon rata.

“Mislim da se treba ispitati kako se to dogodilo, zašto, tko je radio nadzor, davao dozvole… Nemam saznanja o tome. Pitat ćemo o tome Horvata, gospodina Mažara, treba ispitati. Nije dobro da postoje objekti koji bi trebali biti čvršći nego što jesu. Sve će se ispitati.

Danas nije bilo vremena za raspravu o ulozi župana Žinića. Obnova koju je Hrvatska provodila nakon rata bila je jedan veliki proces. Izgrađeno je 150.000 kuća i stanova, kao da danas izgradimo 10 Šibenika. Najvažnije je da je preko 95 posto sredstava dala država, odnosno porezni obveznici. To se treba ispitati”, rekao je Plenković.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je stanje sa šatorima.

“Šatora ima dovoljno, to nije najbolje rješenje za zbrinjavanje ljudi. Nije problem da ih nema, nego će se oni onako kako će biti potrebe koristiti. Ne mogu govoriti o konkretnim stvarima. Njih ima, u Hrvatsku je došlo oko 980 šatora. Tu neće biti nikakvih problema. Medved će danas već početi operativno raditi i skupljati sve informacije”, rekao je ministar Božinović i dodao da ne vidi problem.

Procjena šteta

Plenković je komentirao i procjenu šteta na području pogođenom potresom.

“Što se tiče procjene šteta, vjerujem da stručnjaci sagledavaju procjene, ja bih još malo pričekao, na terenu su stručnjaci. Mislim da prave razmjere šteta još malo moramo pričekati da bi išli s nekim kategoričkim brojem koji bi bio verificiran. Imamo novu nepogodu, štetu i novu procjenu pa ćemo imati i novi zahtjev prema europskom fondu solidarnosti. Tumačio sam i na proljeće da je taj fond smišljen za pomoć jedni drugima. Prije nego podnesemo zahtjev, temeljito ćemo vidjeti kolike su štete i sukladno tome postaviti zahtjev. Ogroman broj zemalja je iskazao solidarnost i nudi pomoć, vidjet ćemo postoje li bilateralni napori može li neka zemlja obnoviti neki objekt, školu ili nešto drugo”, istaknuo je Plenković.

Leave a Comment

Your email address will not be published.