PRESS Premijer Plenković: Epidemija nas je koštala 30 milijardi kuna, zbog ljudskih žrtava nove mjere od petka - Kanal 5

PRESS Premijer Plenković: Epidemija nas je koštala 30 milijardi kuna, zbog ljudskih žrtava nove mjere od petka

Premijer Andrej Plenković izjavio je na press konferenciji kako se Hrvatska nalazi u izazovnom trenutku epidemije koronavirusa koja je Hrvatsku do sada koštala 30 milijardi kuna, a da se zbog ljudskih žrtava i velikog broja oboljelih u petak predstavljaju nove mjere.

U ovom trenutku konsolidiramo više prijedloga za nove mjere, one će najvjerojatnije biti spremne u petak kada ih planiramo predstaviti”, kazao je Plenković na prvoj konferenciji za medije nakon što je izašao iz izolacije i prebolio zarazu koronavirusom.

Premijer je ustvrdio je da brojevi umrlih i novooboljelih i dalje visoki, da Hrvatska u ovom trenutku ima veliku ljudsku žrtvu.

Istaknuo je da je od početka epidemije vlada kroz razne aktivnosti za održavanje normalnog života i funkcioniranje zdravstvenog sustava, izdvojila 30 milijardi kuna, a da je napredak u registraciji i odobravanju cjepiva vrlo ohrabrujući.

“Europska agencija za lijekove pomiče svoj predviđeni rok od 29. prosinca na nekoliko dana ranije što znači da će, pod uvjetom da se Pfizerovo cjepivo odobri, da nakon toga sve države članice pa i Hrvatska putem Halmeda daju suglasnost, prve pošiljke tog cjepiva biti u Hrvatskoj možda nekoliko dana i ranije nego što smo do sada predviđali.”, izjavio je Plenković.

Vlada će sljedeći tjedan usvojiti plan cijepljenja, u kojem će se dati slika dinamike cijepljenja u prvih šest mjeseci sljedeće godine te pojasniti našim sugrađanima koristi od cijepljenja.

Sutra če vlada raspravljati o mjerama potpore gospodarstvu te će se osigurati nastavak mjere od 4000 kuna naknade po radniku, ukoliko dođe do obustave djelatnosti za pojedine aktivnosti. 

“Za siječanj i za veljaču za one sektore koji neće imati mogućnosti nastaviti raditi normalno, nastavit ćemo s onom mjerom od 4000 kuna naknade po radniku. Prema inicijalnim projekcijama, tu ćemo predvidjeti oko 500 milijuna kuna, povrh toga, oko milijarda i 500 milijuna kuna predviđena je i za aktivne politike zapošljavanja”, kazao je. 

Plenković je podsjetio da će Hrvatskoj u idućem desetgodišnjem razdoblju na raspolaganju biti 24,3 milijarde eura, kada se zbroje sredstva iz novog sedmogodišnjeg proračuna EU-a, instrumenta za oporavak od koronakrize zvanog “EU sljedeće generacije” i Europskog fonda solidarnosti, što je 11 posto lanjskog BDP-a.

Leave a Comment

Your email address will not be published.