PRESS PREMIJER ANDREJ PLENKOVIĆ Bit će još feta salame - Kanal 5

PRESS PREMIJER ANDREJ PLENKOVIĆ Bit će još feta salame

Nakon zajedničke stranačke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a izjavu za medije dao je premijer Andrej Plenković te govorio o nekoliko aktualnih tema.

Vezano za frku oko obnove stana Frke Petešića;

“Nema nikakve obnove preko veze. U zgradi u kojoj su Državne nekretnine vlasnici, pokrenula se inicijativa i trebala je participirati tvrtka Državne nekretnine. Nema tu ničega, niti insinuacije da je tu nešto preko reda”, rekao je Plenković.

“Koja god tema bila, oporba će tražiti neki kut da napadne vlast. Sad će reći da je rast BDP iznad 10 posto slučajan. Ili da je to nešto loše. Situacija s HNB-om, vidi se da tu nema ništa što se tiče guvernera Vujčića. Bit će još feta salame”, rekao je. “Sami će se pronaći oni koji destabiliziraju državu. Neću ništa reći. Doveli smo se u fazu da se sve atribuira HDZ-u. Ako pogledamo unazad zadnjih godinu dana, koje su sve institucije bili pod napadom kritika, to ne stane na jedan papir. Samo govorim o činjenicama, ne kvalificiram, ne diskvalificiram”, komentirao je.

O mogućnosti smanjenja PDV-a zbog drastičnog rasta cijena energenata premijer je rekao:

“Mi smo cijelo vrijeme vodili računa o građanima i gospodarstvu. I ljudi su ostali na nogama. Kad smo to sve osigurali u dvije godine pandemije, sad ćemo gledati i donijeti mjere da ublažimo udar na građane. Sve je na stolu. Više je alata, vode se intenzivne konzultacije. Kad dođe trenutak paketa, vidjet ćemo.”

“Što se tiče cijena goriva, nismo imali efekt s onom mjerom, pratimo trend. Ako se taj trend nasluti da ide prema gore, opet ćemo intervenirati. Zasad nije takva situacija”.

O oporbenoj inicijativi za smjenu ministra Darka Horvata premijer Plenković je rekao:

“Sutra to neće biti tema. Kad to dođe, onda ide procedura, proći ćemo i to. Što se tiče sastanka koalicije, analizirali smo sve aktualne teme. Ti sastanci drže koaliciju na broju, postoji potpora. Složili smo se da se proces obnove mora ubrzati. U prošlom mandatu imali smo napade na osobe, sad imamo institucije u salama varijanti.”

Premijer je komentirao loše povlačenje sredstava iz Fonda solidarnosti za obnovu:

“Ništa ne izbjegavam. Cijela histerija nastala je nakon što je tehnička korespondencija s nekim od naših resora puštena nekom od vaših kolega. Radimo na ubrzanju trošenja sredstava iz EU Fonda solidarnosti i razgovaramo s Komisijom o specifičnim pokolnostima, prvog i drugog potresa. Kad sve bude spremno, detaljnije ćemo o tome govoriti.

Plenkoviće je komentirao medijske napise oko obnove zgrade u kojoj živi njegov savjetnik Frka Petešić:

“Inicijativa u toj kući dogodila se jer su stručnjaci pokrenuli inicijativu, to bi trebalo pozdraviti.”

Leave a Comment

Your email address will not be published.