PRESS POLICIJA O SUKOBU S NAVIJAČIMA Razbili policijsko vozilo i ubacili u njega bakljU, dobro je da policajci nisu zapaljeni - Kanal 5

PRESS POLICIJA O SUKOBU S NAVIJAČIMA Razbili policijsko vozilo i ubacili u njega bakljU, dobro je da policajci nisu zapaljeni

Policijska uprava zagrebačka je održala izvanrednu konferenciju za medije povodom velikih sukoba između navijača Hajduka i policije na autocesti. 

Na pressici su prisutni zamjenik glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost Damir Barić, načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić, načelnik Sektora za javni red i sigurnost Policijske uprave zagrebačke Davor Posilović i zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Velikoj Gorici Dražen Diklić, zapovjednik Jedinice specijalne i interventne policije Mario Bencek, voditelj Odjela za obradu organiziranog kriminaliteta Midhad Arifović i voditeljica Službe za  izvještajnu analitiku i odnose s javnošću Marija Goatti

Barić je kazao na početku kako je, po pisanju medija, potencijalni razlog za napad nemogućnost ulaska hajdukovih navijača s transparentom pa je objasnio zbog čega je došlo do toga. 

Organizator je Hajduku i navijačima prije četiri dana poslao uvjete i upute, a to je da dva sata prije utakmice treba donijeti transparent na pregled. Navijači Hajduka su se oglušili te su željeli pred sami početak utakmice ući s transparentima, rekao je. 

Nakon nemogućnosti ulaska u stadion, svi navijači su ostali vani. Bili su mirni. U jednom trenutku nakon početka utakmice sami su rekli da bi krenuli put Splita, a u koloni je bilo 260 vozila. Cijela trasa do Splita je bila osigurana s policijskim snagama, a na Desincu je bilo 16 policajaca.

Ništa nije davalo povoda da bi se onako nešto dogodilo. Nakon što su došli do Desinca, navijači su stali, blokirali trake te naglo iskočili i napali policiju. Navijača je bilo nekoliko stotina te je napad izvršen jako agresivno. Koristili su boce, kamenja, palice, lance, stolove, pirotehniku. Bacali su sve ono na šta su naišli, rekao je. 

Napadači su se na sve naredbe policije oglušili te su službenici krenuli s upotrebom prisile, odnosno tjelesnu snagu, no nije pomoglo pa su ispucali nekoliko hitaca u cilju dozivanja pomoći i davanja upozorenja, rekao je Barić. 

Napad je izvršen i zapaljenom pirotehnikom na benzinskoj postaji, znate i sami što to znači. Policija je jučer štitila svoj život, ali i živote napadača, izjavio je Barić.

Zatim je riječ preuzeo načelnik Rašić koji je ponovno prepričao ono što je i zamjenik Barić rekao, no nešto više je rekao o pucnjavi policijskih službenika i ozlijeđenima u sukobu. 

Tri policijska službenika su pucala. Dvojica su pucala u zrak, jedan je pucao četiri hica, a drugi osam hitaca. Treći je ispalio osam hitaca u zrak, nakon toga 11 hitaca u betonsku površinu. Pretpostavljamo da je tako došlo do ozlijede dvojice navijača. Jedan je ozlijeđen u potkoljenicu, jedan u visini rebara, rekao je Barić i dodao da su policajci koji su dolazili u pomoć također zaustavljeni te su bili prisiljeni pucati.

Nakon toga su se probili i pružili kolegama koji su već bili okruženi i zabarikadirani u policijsko vozilo. Navijači su tada već razbijali vozilo i uspjeli su unutra ubaciti baklju. Dobro je da policajci nisu zapaljeni u službenom vozilu, rekao je na pressici Rašić.

Dobili smo informaciju da se danas tijekom dana javio još jedan navijač koji ima propucano stopalo. On je liječnički obrađen i nije zadržan na liječenju. Prema prvim informacijama, radi se o lakšim ozlijedama. Također, imamo dojavu da je još jedan navijač ranjen. Ako se to potvrdi, to su četiri navijača ranjena od vatrenog oružja.

Ukupno je ozlijeđeno 35 osoba, 15 navijača i 20 policajaca, no taj broj će varirati, očekujemo da se još ljudi javi liječnicima, rekao je.

Očevid je završio oko 11 sati, sada slijede daljnja vještačenja. 

Do sada je privedeno 43 navijača iz Desnica. Radi se kriminalističko istraživanje. Postoji sumnja da su počinili kazneno djelo izazivanja nereda, to je do pet godina zatvora, rekao je Rašić.

Jedna osoba je maloljetnik, 11 mlađi punoljetnici, a ostali su punoljetni, odgovorio je na novinarsko pitanje. 

Barić je kazao kako je napad bio pomno planiran te da je krenuo u dijelu ulaska na benzinsku postoju, a onda i na izlasku, na pitanje je li im bio cilj ubiti policajce, rekao je da je to apsolutno moguće.

Leave a Comment

Your email address will not be published.