PREOKRET U ZAGREBU RezultatI nove ankete: Tomašević prvi, ali značajan rast Pavičić Vukičević vodi u drugi krug - Kanal 5

PREOKRET U ZAGREBU RezultatI nove ankete: Tomašević prvi, ali značajan rast Pavičić Vukičević vodi u drugi krug

Tomislav Tomašević, kandidat političke platforme Možemo!, s 39,6 posto potpore favorit je u utrci za Zagreb. No, iznenađenje je drugo mjesto na kojem se s potporom od 16,6 posto našla Jelena Pavičić Vukičević, kandidatkinja za gradonačelnicu stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti. Rezultati su to istraživanja koje je na uzorku od 800 ispitanika u razdoblju od 14. do 16. travnja provela agencija Ipsos. Istraživanje je naručio tim Jelene Pavičić Vukičević preko agencije Manjgura komunikacijskog stručnjaka i analitičara Krešimira Macana.

Prema tim rezultatima Ipsosa, na trećem se mjestu nalazi Miroslav Škoro kojeg podržava 9,6 posto ispitanika, dok je na četvrtome HDZ-ov kandidat Davor Filipović s potporom od 7,6 posto. Slijedi ga kandidat SDP-a Joško Klisović koji je u istraživanju dobio 6,5 posto potpore, dok je šesta Vesna Škare Ožbolt s potporom od 5,7 posto. Kandidat Mosta Zvonimir Troskot sedmi je na listi i podržava ga 5 posto ispitanika. Slijedi ga Davor Nađi iz stranke Fokus kojemu istraživanje daje 3,7 posto, a deveta je Anka Mrak Taritaš iz Glasa s potporom od 3 posto. Mirando Mrsić iz Demokrata, koji će biti kandidat za zamjenika Anki Mrak Taritaš, dobio je 0,3 posto, a ostali kandidati 0,2 posto. Neodlučnih je 2,2 posto.

Prema istraživanju Ipsosa, Tomašević i Pavičić Vukičević bez problema bi ušli u drugi krug da se u ovom trenutku održavaju lokalni izbori.

Krešimir Macan, preko čije je agencije ovo istraživanje naručeno, kaže da ga ovaj rezultat ne iznenađuje.

– Jelena Pavičić Vukičević nazvala me nakon što sam u više svojih analiza komentirao kako samo ona i Vesna Škare Ožbolt mogu promijeniti tijek izbora jer jedino njih dvije imaju potencijal rasta. Nakon toga su naručili istraživanje od Ipsosa čiji su rezultati i pokazali da Pavičić Vukičević može izazvati “poremećaj” u Zagrebu – kaže Macan koji će kandidatkinji stranke BM365 raditi i strategiju za izbore. Uspoređujući istraživanje Ipsosa i agencije Masmi, Macan ističe kako je bio zatečen istraživanjem za N1.

“Treba vidjeti hoće li sljedeće istraživanje potvrditi ove podatke. Ako se taj trend nastavi, a Pavičić Vukičević može privući birače i centra i ljevice i desnice, i ona uđe u drugi krug, onda je sve otvoreno – smatra Macan. Kaže kako ne treba zaboraviti 40-ak posto birača iz prijašnjih istraživanja koji su se izjašnjavali da je stanje u Zagrebu dobro te nisu bili skloni promjenama. “To su sve potencijalni birači Jelene Pavičić Vukičević. A hoće li to biti dovoljno za preokret, vidjet ćemo.” – komentirao je Macan.

O ovim dvjema anketama razgovarali smo i s nekim stručnjacima koji se bave istraživanjima. Jedan od njih kaže kako kod anketa koje su rađene u približno isto vrijeme, istom metodom te koje imaju dovoljnu veličinu uzorka, u pravilu ne bi trebalo biti većih odstupanja.

– Ovakav rezultat mi je neuobičajen i neočekivan, posebno jer nije bilo nekog posebnog događaja, političkog ponašanja ili afere koji bi mogli dovesti do promjene rejtinga. No, ono oko čega može nastati problem jest struktura uzorka. Ako uzorak nije reprezentativan u obje ankete, može doći do većeg odstupanja – pojašnjava naš sugovornik. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.