Preminuo poznati kaštelanski kuhar Antun Nišević  - Kanal 5

Preminuo poznati kaštelanski kuhar Antun Nišević 

Preminuo je u 63. godini od posljedica teške bolesti, a za sv. Duju došao se pozdraviti s kolegama na Peškariji jer rijetko bi prošla koja akcija ŠKMER-a koju bi propustio

Preminuo je kaštelanski kuhar Antun Nišević u 63. godini života od posljedica teške bolesti. Ovu tužnu vijest podijelili su iz ŠKMER-a, čiji je član bio. 

Preminuo je naš dragi kolega i veliki kuhar Antun Nišević…Iskreno saučešće njegovoj supruzi, kćeri i sinovima, a mi ćemo se prisjetiti Antunovog iznimnog životnog puta i jedne velike kuharske priče koja je, nažalost, završila prerano.  

U 40-ak godina karijere kuhao je po raznim europskim gradovima, svojom kuhačom dizao ugled nizu restorana na splitskom i zagrebačkom području, educirao generacije kuhara te sudio je na svim ŠKMER-ovim natjecanjima, a, između ostalog, vodio i uređivao emisiju „Zrno soli – kap mora“ na radio Trogiru. Veliki je obol dao kuhanjima nakon potresa u Petrinji.

Jedan je od prvih kuhara koji je stao uz Mira Bogdanovića kako bi osnovali našu udrugu, a od tada prenosio je svoja znanja mnogima koji su se latili kuhače i kulinarstvo učinili svojim pozivom, a ne samo poslom. Nosio je titulu Exquisite Masterchefa, a bio je i dio prestižnog njemačkog tima Party service 90-ih godina prošlog stoljeća. 

U Party serviceu bio sam u timu 22 kuhara, a zvali su nas kulinarskim odredom specijalaca. Centrala nam je bila u Münchenu, a neprestano putovali smo kuhati po cijeloj Njemačkoj, ali i po Švicarskoj, Austriji, Mađarskoj Češkoj te Slovačkoj. Publika je bila jako zahtjevna, moralo se dosta toga izmišljati, pa se radilo podosta stvari ispred svoga vremena koje su tek godinama kasnije postale moderne. Svaki dan smo radili jela iz drugih nacionalnih kuhinja – bilo europskih, indijskih, kanadskih, američkih, novozelandskih, južnoameričkih… U to vrijeme najveći nam je izazov bila orijentalna kuhinja, jer smo se po prvi puta susretali sa serviranjem i pripremama sirove ribe, njihovim jakim začinima i mirodijama, ispričao je svojevremeno Nišević.

Na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine Nišević je bio službeni prezenter autohtone domaće kuhinje, a iste godine osvojio je prvo mjesto na natjecanju ugostiteljskih djelatnika Hrvatske. Dvije godine kasnije osvojio je drugo mjesto na natjecanju ugostiteljskih djelatnika bivše Jugoslavije.

 Među ostalim, radio je u poznatim zagrebačkim hotelima International, Dubrovnik i Globus, a bio  i prvi voditelj francuskog restorana Monet u Zagrebu. U Splitu je vodio kuhinju restorana Koralj u vlasništvu Tomislava Ivića i hotel Kastel u Kaštelima, a godinama je bio šef kuhinje u hotelu Jadran u Segetu Donjem kod Trogira. 

Preminuo je u 63. godini od posljedica teške bolesti, a za sv. Duju došao se pozdraviti s kolegama  na Peškariji jer rijetko bi prošla koja akcija ŠKMER-a koju bi propustio.

Počivaj u miru, dragi naš prijatelju, poručili su iz ŠKMER-a.

Leave a Comment

Your email address will not be published.