Premijer Plenković: Zbog 10 sekundi imat ćemo 10 godina posla - Kanal 5

Premijer Plenković: Zbog 10 sekundi imat ćemo 10 godina posla

Premijer Plenković održao je uvodni govor na početku sjednice Vlade te čestitao svim ministrima, zahvalio građanima na povjerenju na izborima i partnerima na izradi programa.

Premijer je istaknuo kako od ministra Beroša i buduće ministrice turizma očekuje budu u tijesnoj suradnji idućih dana.

“No, Glavna točka je Zakon o obnovi Zagreba i okolice”, kazao je plenković.

Ministar Beroš izvijestio je o najnovijem stanju s koronavirusomu protekla 24 sata; 81 novi slučaj zaraze koronavirusa čime je korigirao raniju izjavu Krunoslava Capaka koji je objavio 81 novi slučaj. Većina ima blagu epidemiološku sliku.

Ministar Božinović kazao je da je Stožer prihvatio prijedlog županijskog stožera Vukovarsko-srijemske županije u vezi održavanja svadbenih svečanosti te se održavaju samo u najužem krugu obitelji.

Turistia je trenutno u Hrvatskoj 619.431, a raste i broj prijava za ulazak u RH. Preko sustava Enter Croatia za ulazak u Hrvatsku prijavilo se 64.503 osobe i kao najčešći razlog naveden je turizam. Najviše je turista u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji iz Njemačke, Slovenije, Češke, Poljske i Austrije.

“Možemo izraziti zadovoljstvo objavom Njemačke da je Hrvatska sigurna zemlja, a intenziviraju se kontakti s Nizozemskom”, istaknuo je Božinović.

Premijer Plenković je predstavio Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom.

“Riječ je o zakonu koji treba organizirati temeljne principe obnove po svim pravilima struke. Konzultirali smo sve zainteresirane dionike, građevinare, arhitekte, konzervatore, komore, građane. Ovaj zakon odnosi se na vrlo širok krug ljudi i dugoročan je. Želimo što širi konsenzus i sa oporbom i drugim dionicima”, rekao je Plenković.

“Išlo bi prema modelu da 60 posto financira vlada, 20 posto jedinice lokalne samouprave i 20 posto vlasnici”, rekao je i dodao kako će se oformiti Fond na kojemu će se moći saznati sve informacije te kako će se vlada angažirati na pribavljanju sredstava za obnovu.

Kaže i kako je vlada podnijela zahtjev za Fond solidarnosti i dodaje kako bi u kolovozu moglo doći do odluke o akontaciji od 89 milijuna eura, a ukupan bi iznos u Fondu mogao biti do 500 milijuna eura

Leave a Comment

Your email address will not be published.