Premijer Plenković sutra putuje u Ukrajinu, objavljeni su detalji posjeta - Kanal 5

Premijer Plenković sutra putuje u Ukrajinu, objavljeni su detalji posjeta

Premijer Andrej Plenković sutra putuje u Ukrajinu, u dvodnevni službeni posjet koji će uz političku imati gospodarsku i kulturnu dimenziju.

Tri dana nakon Plenkovićevog dolaska u Kijev navršit će se 30 godina otkako je Ukrajina priznala Hrvatsku, kao treća država koja je to učinila nakon Slovenije i Litve. 

Ukrajina je danas zainteresirana za iskustva Hrvatske u mirnoj reintegraciji, a zanimljiva joj je i kao uspješan model euroatlantskih integracija s obzirom na to da je RH prva država koja je ušla u EU i NATO s ratnim nasljeđem i činjenicom da je u jednoj fazi stvaranja države imala okupirane teritorije, kažu u Banskim dvorima.

Hrvatska je zajedno s ostalim članicama Europske unije bila na inauguracijskom summitu Krimske platforme u kolovozu ove godine gdje je svih 27 država članica još jednom potvrdilo da neće priznati aneksiju Krima te joj poručilo da je neće ostaviti samu.

Premijera Plenkovića, nekadašnjeg predsjednika Delegacije EP-a za Ukrajinu, očekuje gust program u srijedu u Kijevu i u četvrtak u Lavovu.

U glavnom gradu će prvo razgovarati s ukrajinskim kolegom Denisom Šmihalom, a potom i s predsjednikom države Volodimirom Zelenskim, s kojim će potpisati Deklaraciju o europskoj perspektivi Ukrajine. 

Nakon sastanka s predsjednikom parlamenta Ruslanom Štefančukom Plenković ide na ukrajinsko-hrvatski gospodarski forum na kojem će biti jako hrvatsko poduzetničko izaslanstvo. 

Istog dana otvorit će Centar za hrvatski jezik i kulturu na Kijevskom nacionalnom sveučilištu Tarasa Ševčenka, a navečer je previđen susret s hrvatskom zajednicom i sudionicima gospodarskog foruma. 

U četvrtak premijer putuje u Lavov gdje će posjetiti Ukrajinsko grkokatoličko sveučilište i predavati o budućnosti Europe. 

Također su, između ostalog, predviđeni polaganje cvijeća na spomenik Hrvatima poginulima na Istočnom bojištu u Prvom svjetskom ratu, susret s profesorima i studentima kroatistike te sastanak s predstavnicima hrvatskih udruga.

Ovaj posjet prati jako gospodarsko izaslanstvo, a planirano je održavanje i druge sjednice zajedničkog povjerenstva za gospodarsku suradnju između hrvatske i ukrajinske vlade.

Devedesetak hrvatskih gospodarstvenika iz 59 tvrtki, najviše iz farmaceutske industrije, IT-ja, poljoprivrede i turizma, sudjelovat će na forumu na kojem se s ukrajinske strane očekuje 170 gospodarstvenika iz oko 150 tvrtki.

Ukrajina sa svojih 43 milijuna stanovnika predstavlja zanimljivo tržište za hrvatske tvrtke. Njezin BDP prošle godine je prelazio 150 milijardi dolara.

Gospodarski forum organizira se zbog jačanja suradnje među poslovnom zajednicom dviju zemalja i želje da se hrvatske tvrtke umreže izravno s ukrajinskima, ali i zbog boljeg korištenja sporazuma o slobodnoj trgovini između Europske unije i Ukrajine kojim se otvaraju tržišta roba i usluga uz velike carinske olakšice.

Dosadašnja suradnja bila je uglavnom u području farmaceutike, poljoprivredno-prehrambene industrije, IT-ja, kemijske i metalne industrije te turizma. Za ulaganja ima interesa, pogotovo s ukrajinske strane u području poljoprivrede, energetike i luka, ali većih investicija nije bilo.

U hrvatskom izvozu u Ukrajinu ističe se farmaceutska industrija čiji je udio u izvozu u tu zemlju u 2020. bio preko 30 posto. Riječ je prvenstveno o Belupu, koji je hrvatski lider u tom segmentu.

Leave a Comment

Your email address will not be published.