Premijer Plenković: Proglašavamo katastrofu, nitko neće ostati sam u ovoj situaciji - Kanal 5

Premijer Plenković: Proglašavamo katastrofu, nitko neće ostati sam u ovoj situaciji

Nitko neće ostati sam u ovoj situaciji. Razumijem zabrinutost g. Dumbovića, rekao je premijer.  

Na početku sjednice Vlada je minutom šutnje odala počast za osmero mladih koji su prije nekoliko dana izgubili živote kraj Posušja u BiH.

“Danas je točno tjedan dana od prvog potresa, a šest dana od razornog potresa 6.2 u kojem je sedam ljudi izgubilo život. Ovaj potres je prouzročio ogromnu štetu na velikom području. Danas ćemo izvijestiti javnost što je do sada poduzeto u pomoći unesrećenima i sanaciji. Ozlijeđeno je 24 osobe, 18 ih je na bolničkom liječenju, a šest ih je otpušteno. Ozlijeđena su i četiri vatrogasca, a jedan volonter je poginuo prilikom pomaganja. U subotu je bio i dan žalosti, a još jednom izražavam sućut obiteljima. Prema podacima Seizmološke službe, tlo se i dalje trese, zabilježen je velik broj manjih ili srednje jakih potresa. To ne znači da moramo biti u strahu ali i dalje trebamo svi biti na oprezu. Vlada je reagirala promptno, bili smo na terenu odmah u 10 sati u Petrinji, bio je i predsjednik i niz ministara. Bili smo i u Sisku. U utorak smo opet bili tamo. 16 od 18 članova Vlade već je bilo na području Sisačko-moslavačke županije, a dvoje članova će ići sutra,” rekao je Plenković.

Plenković: ‘Nitko neće ostati sam u ovoj situaciji’

Na terenu su i brojni statičari i građevinski inženjeri, neki su ozlijeđeni nakon 2. potresa. Nadam se da se dobro oporavljaju. Njihovo iskustvo je izrazito važno, a donijeli smo i odluku o naknadi njima za rad koji su do sada radili volonterski, rekao je Plenković i zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli nakon ovih potresa. 

“Nitko neće ostati sam u ovoj situaciji. Razumijem zabrinutost g. Dumbovića i teške okolnosti, ali on zna da smo uz njega i uz građane Petrinje i bit će još potpore i podrške tom gradu. Učinili smo puno u području zdravstva. Dvije bolnice su praktički evakuirane a pacijenti zbrinuti. Ministar Beroš je rekao da je dio zgrada u bolnici u Sisku ipak takav da se u njima može boraviti pa će moći primiti više od 50 pacijenata koliko se procjenjivalo u prvim danima. Hvala i brojnim građanima koji su uplatili sredstva da se u ovoj situaciji pomogne ljudima. Prvi odaziv je veliki signal potpore i želje da se pomogne. Vlada je trenutno suočena s dvije krize, covid-19 i potrese, mi smo odlučili danas proglasiti katastrofu na područjima Sisačko-moslavačke županije, dijelovima Zagrebačke i Karlovačke, ali i oformiti Stožer na čijem čelu će biti Tomo Medved. Bit će uključeni i predstavnici svih resora. Zamjenici će biti Milošević i Horvat,” rekao je Plenković.

Leave a Comment

Your email address will not be published.