PREMIJER PLENKOVIĆ Postoji suradnja s DORH-om i sudovima, ne i utjecaj od strane Vlade - Kanal 5

PREMIJER PLENKOVIĆ Postoji suradnja s DORH-om i sudovima, ne i utjecaj od strane Vlade

Premijer Andrej Plenković ocijenio je, sudjelujući na otvaranju pravosudne konferencije Vrhovnog i Ustavnog suda na kojoj sudjeluju i suci ostalih hrvatskih sudova i Suda EU, kako su tužiteljstvo i sudovi u svojem radu lišeni bilo kakvog pritiska Vlade.

”Državno odvjetništvo, Uskok i sudovi su u svojem radu samostalni i neovisni, lišeni bilo kakvog političkog pritiska vlade. Postoji suradnja, ali ne i utjecaj od strane vlade. Ovdje nema privilegiranih, stranačka pripadnosti ne štiti od odgovornosti, a pravni poredak se poštuje”, kazao je Plenković u uvodnom obraćanju.

Premijer je istaknuo da su neovisnost pravosuđa pravo i povlastica koja je dobivena u interesu vladavine prava te da se ona mora vezati uz odgovornost i profesionalnost.

”U sinergiji kvalitetnih reformskih mjera, odgovornosti i profesionalnosti u okviru pravosuđa, vjerujem da leži ključ povjerenja u pravosuđe koje mora biti učinkovito, čija praksa treba biti ujednačena, a odluke zakonite i nepristrane.”

Plenković je ocijenio da su vrijednosti na kojima počiva Europska unija dio zajedničke europske pravne stečevina koja ja presudna za osiguranje prostora slobode, sigurnosti i pravde.

”Ulaskom Hrvatske u EU 2013. godine, europska pravna stečevina postala je dio našeg unutarnjeg pravnog poretka, a hrvatski sudovi su dobili dvostruku ulogu primjene i nacionalnog i europskog prava. No, toj ulozi je prethodila opsežna reforma pravosuđa”, rekao je Plenković.

Leave a Comment

Your email address will not be published.