PREMIJER PLENKOVIĆ Ponovno je došlo do preglasavanja pripadnika bošnjačkog naroda, koji su glasali za Komšića, a to je jako nezdrava poruka za odnose između konstitutivnih naroda - Kanal 5

PREMIJER PLENKOVIĆ Ponovno je došlo do preglasavanja pripadnika bošnjačkog naroda, koji su glasali za Komšića, a to je jako nezdrava poruka za odnose između konstitutivnih naroda

Nakon sjednice predsjedništva HDZ-a premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije.

Plenković je na početku izrazio zadovoljstvo revidiranom procjenom EBRD-a, koji je povećao procjenu rasta BDP-a Hrvatske s 3.5 posto na 6.5 posto. Kazao je i da s obzirom na mjere koja je vlada donijela očekuje rast hrvatskog gospodarstva i u prosincu, te nastavio;

“Podzemno skladište plina je došlo na 90 posto popunjenosti prije roka, pravodobno smo planirali i poduzeli sve aktivnosti. Dobro je da s te strane osiguravamo opskrbu plinom tijekom jeseni i zime. Filipović nas je izvijestio o razgovorima koji su održani s ministrima energetike”.

Plenković je poručio da će se Hrvatska založiti za ograničavanje maksimalne cijene plina kako bi se izbjegle špekulativne aktivnosti na tržištima koje dovode do rasta cijene plina.

Kazao je i kako su razgovarali o Ini, da je nova Uprava ušla u tvrtku te da očekuje da prionu poslu i pomognu u razgovorima s mađarskom stranom oko promjene modela upravljačkih prava.

Plenković se osvrnuo na izbore u BiH i čestitao kandidatkinjama i kandidatima okupljenima u okviru Hrvatskog narodnog sabora BiH te gospođi Borjani Krišto.

“Ona je u Livnu u srijedu bila pobjednica kada je riječ o izborima hrvatskog člana Predsjedništva. Riječ je o glasačima iz reda hrvatskog naroda, tu nema dilema. Došlo je ponovno do preglasavanja gdje su iskoristili prigodu građani BiH, mahom pripadnici bošnjačkog naroda, koji su iskoristili biračko pravo i glasali za Komšića. Smatramo da je to loše. To je jako nezdrava poruka za odnose između konstitutivnih naroda”, kazao je premijer.

“To se dogodilo četvrti put od 2006., što znači da u razdoblju od 20 godina 16 godina imamo hrvatskog člana predsjedništva kojeg nisu izabrali Hrvati u BiH. Nema plastičnijeg načina da opišem koliko je to loše i nepravedno”, dodao je Plenković.

Premijer Plenković je pozdravio sinoćnju odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta. 

“Donio je ono što se u ovim okolnostima maksimalno moglo, ja mislim da je to dobro. Hrvati su ovime dobili, a Schmidt želi da zemlja funkcionira. Ovime se sve aktere potiče da konstruktivno traže rješenje, a ne da se blokira”, rekao je Plenković.

Upitan je o činjenici da je Komšić ponovno postao hrvatski član Predsjedništva iako je u zapadnoj Hercegovini dobio samo 150 glasova. 

“On (Schmidt) to nije mogao mijenjati, mijenjao je ono što je mogao”, rekao je Plenković. 

Na pitanje o šefu VSOA-e Ivici Kinderu, čiju smjenu traži Milanović odmah, kazao je:

“Kinder je samo na papir napisao ono što je rekao usmeno meni”, rekao je. 

Nije htio ništa komentirati o HDZ-ovom zastupniku Bačiću Baći, koji je na sumnjiv način postao polaznik vojne škole. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.