Premijer Plenković; osobno sam se angažirao i nazivao oko Zakona o obnovi Zagreba - Kanal 5

Premijer Plenković; osobno sam se angažirao i nazivao oko Zakona o obnovi Zagreba

Nakon sjednice kluba zastupnika HDZ-a u Saboru, novinarima se obratio premijer Andrej Plenković i izjavio; “Kada danas rezimiramo program koji smo sastavili 2016 godine, mi zaključujemo da smo mnogo toga realizirali s obzirom na sve nedaće koje smo imali. Učinili smo maksimalno što smo mogli, a na kraju mandata nas je pogodila pandemija korona kriza.”

“Zahvaljujući aktivizmu Vlade i Sabora riješili smo krizu s Agrokorom pa su mnogi ostali uvjereni kako nije ni bilo krize, a ova pandemija i korona kriza je komparativan primjer. Mi smo na našem području pandemiju spriječili i zaustavili. Plaćama u ožujku i travnju smo kao država stali iza privatnog sektora i gospodarstva, a to je politička volja i odluka ova Vlade koristeći isključivo izvore financiranja na domaćem tržištu. “, rekao je Plenković.

“Malo tko govori, ali ovo je Vlada u čijem su mandatu ostvarena tri proračunska viška, riješila dugovanja brodogradnje, mali OPG-ovci su dobili sva dugovanja Agrokora, riješena je situacija u Petrokemiji i drugo. S tim postignućima želimo izači pred naše birače i na temelju novog povjerenja na jesen ići dalje.”, naglasio je Plenković pred novinarima nakon sjednice Kluba zastupika HDZ-a.

Što se tiče Zagreba i potresa premijer Plenković je izjavio da je Vlada u suradnji s Gradom Zagrebom, građevinarima, tehničarima, urbanistima, povjesničarima umjetnosti, pripremila Zakon koji zahtjeva javnu raspravu.

“Ja sam se osobno angažirao i nazivao ministre i govorio koliko koji treba osigurati novca, pa i kad sam vidio da postoji mogućnost da se ne postigne konsenzus svih političkih faktora oko Zakona. Vlada je osigurala i 141 milijun kuna kroz rebalans za poravak krovova, istodobro ćemo financirati najamninu onima čiji su stanovi i objekti neupotrebljivi. Osigurana su sredstva preko Svjetske banke i kroz druge izvore financiranja, financijska situacija je zaokružena. Ovo što se danas događa ispred Sabora je politički aktivizam i to je normalno u demokraciji.” , zaključio je Plenković.

Na pitanje o usporedbi situacije s Agrokorom i potresa u Zagrebu, te brzinu donošenja zakonskih rješenja za iste, premijer Plenković je rekao da je minimalna procjena povratka u prvotno stanje zgrada je 13 milijardi Eura, a financijska za sanaciju situacije i donošenje Lex Agrokora je vrijednost od 3 i pol milijarde Eura. Brzo donošenje tzv. lex Agrokora spriječilo je moguće veliku gospodarsku krizu, dok se elementarna nepogoda potresa u Zagrebu dogodila i nije je bilo moguće spriječiti.

Na novinarsko pitanje zašto nije “prepisan” talijanski zakon o obnovi nakon potresa jer je i Italija imala katastrofalni potres, Plenković je izjavio kako je trebalo usaglasiti brojne struke od građevinara do povjesničara umjetnosti i proces obnove će trajati gotovo 20 godina.

Na pitanje o gradonačelniku Vukovara, Plenković je odgovorio da nema toga što njegova Vlada nije napravila za Vukovar.

Leave a Comment

Your email address will not be published.