Premijer Plenković o pregovorima u Bruxellesu - Kanal 5

Premijer Plenković o pregovorima u Bruxellesu

Premijer Plenković je nakon povratka u Zagreb novinarima govorio o pregovorima u Bruxellesu vezano za europski sedmogodišnji proračun i plan financijske pomoci ‘nove generacije’.

Ispred Banskih dvora premijer je izjavio da smatra kako će Hrvatska iz EU proračuna u sljedećih 7 godina dobiti “20 milijardi eura – plus”.

“Opći dojam je da se nakon teških pregovora i brojnih kompromisa ipak krećemo prema dogovoru. S aspekta Hrvatske i cijele EU to je jako dobro”, rekao je Plenković, te nastavio kako je važno da EU “pošalje snažnu poruku građanima, gospodarstvima koje čekaju signale kao i poruku prema financijskim tržištima”.

“Nikad nije bilo više novaca na stolu i različite zemlje tome drugačije pristupaju. Posto to jedno ozračje nepovjerenja između zapadnih i istočnih, te između sjevernih i južnih članica. Naravno da je to najviše određeno onime tko najviše uplaćuje i tko su najveći korisnici.”, komentirao je sukobe na sastancima u Bruxellesu.

Rekao je da Hrvatska apsolutno podržava mehanizam vladavine prava kao kontrolu korištenja tih sredstava u svakoj pojedinoj članici. No, Hrvatska, za razliku od “nekih” zemalja, taj mehanizam vidi u već postojećim mehanizmima zaštite od zloporabe sredstava dodijeljenih nekoj članici.

Danas će se vidjeti najnoviji prijedlog “pregovaračke kutije”.

“Točno ćemo moći računati koliko sredstava ide Hrvatskoj. Cilj je da to bude 20 milijardi eura plus. Sada ćemo vidjeti koliko će to biti ‘plus'”, kazao je i nabrojao da je riječ o sedmogodišnjim sredstvima za ekonomski oporavak, za regionalni razvoj, za poljoprivredu, gospodarstvo, očuvanje radnih mjesta, za teme zelenoga plana, lovljenja koraka s onime što se radi u najrazvijenijim zemljama Europe i svijeta.

Leave a Comment

Your email address will not be published.