Premijer Plenković o kreditnom rejtingu: Pokazali smo žilavost, čvrstinu, znanje - Kanal 5

Premijer Plenković o kreditnom rejtingu: Pokazali smo žilavost, čvrstinu, znanje

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je u Banskim dvorima konferenciju za medije povodom podizanja kreditnog rejtinga Hrvatske sa strane agencije Fitch iz ‘BBB-‘ u ‘BBB’ uz pozitivne izglede .

To je najbolji kreditni rejting u povijesti Republike Hrvatske.

“Ovo je najbolji rejting Hrvatske u povijesti. Nikada nismo imali i taj rejting i pozitivne izglede”, rekao je premijer Andrej Planković na press konferenciji.

“Ek je svoje procjene rasta BDP-a revidirala s 5,4 na 8,1, oni procjenjuju rast. Mi smo kao vlada projekcije revidirali 5,2 na 9 psoto rasta BDP-a ove godine. Fitch je lani očekivao rast od 3.8 posto, jučer je prognozirao rast za 8,9 posto.”

“Što se tiče oporavka ekonomije, tu je nekoliko bitnih poruka. Ocjene Fitcha i EK su u pogledu rezultata sezone iznad naših i njihovih očekivanja. Ako rezultati turističke sezone budu na 80 posto rekordne 2019., onda smo mi u okolnostima pandemije, ograničenja, sa našom politikom sigurnog boravka u Hrvatskoj, aktivne pripreme sezone, napravili iskorak pa smo i na temelju Euronewsa zemlja s najboljim rezultatima na Mediteranu”.

“Ključ i sidro našeg ekonomskog smjera u budućnost je ulazak u europodručje”, rekao je Plenković.

“Drugi element koji je izrazito važan je stabilnost naših javnih financijama. Mi odgovorno upravljamo financijama, smanjujemo javni dug, deficit, mi smo prije korone imali proračunski višak, izašli smo iz procedure makroekonomskih neravnoteža. Da nije bilo korone bili bi dogodine ispod 60 posto duga. Mi smo, naravno, zbog pada BDP-a išli nekoliko koraka nazad lani, ali već smo ove godine pokazali žilavost, znanje i čvrstinu da se vratimo na putanju i da smanjujemo javni dug. Posebno su važni i pokazatelji. Promet u trgovini na malo u 9 mjeseci je veći 13 posto, raste industrijska proizvodnja, sektor izvoza. Raste sektor građevinarstva, turizam, sve što se odnosi na osobnu potrošnju””, dodao je Plenković.

Bitna odluka za Hrvatsku donosit će se u lipnju iduće godine, rekao je. “Na tome radimo sustavno, tiho, angažirano. Razgovaramo sa svima koji nam tu trebaju kazati da smo spremni na članstvo u europodručju”.

Leave a Comment

Your email address will not be published.