PRESS Premijer Plenković o kreditnom rejtingu, cjepivima i zdravstvu, predsjedniku Milanoviću i Vukovaru - Kanal 5

PRESS Premijer Plenković o kreditnom rejtingu, cjepivima i zdravstvu, predsjedniku Milanoviću i Vukovaru

Agencijaa Moody’s podigla je kreditni rejting Hrvatske za jedan stupanj, iz Ba2 u Ba1, najvišu razinu u neinvesticijskoj kategoriji, a izmijenila je izglede iz pozitivnih u stabilni, što signalizira ulagačima da je još uvijek kupnja državnih obveznica Hrvatske špekulativno ulaganje.

Promjena izgleda iz pozitivnih u stabilne sugerira da će agencija u sljedećim mjesecima zadržati rejting na toj razini.

Moody’s kao ključne pokretače revizije navodi povećani institucionalni kapacitet i kreiranje politika kako zemlja ulazi u kritičnu fazu pristupanja europodručju te smanjenu izloženost Hrvatske riziku duga u stranoj valuti.

Moody’s je od ožujka 2016. godine držao hrvatski kreditni rejting na Ba2, dva stupnja ispod investicijske kategorije, a od tada je samo mijenjao izglede, sa stabilnih u ožujku 2016. na pozitivne u ožujku 2017.

Druge dvije velike agencije za kreditne rejtinge – Standard&Poor’s (S&P) i Fitch – kreditni rejting Hrvatske drže na investicijskim razinama, što su potvrdile i tijekom ove godine.

“Pokazali smo da možemo držati korak. Ovo je najkonzervativnija agencija. Sada smo nadomak još jedne stepenice koja bi nas svrstala u investicijski kreditni rejting”, kazao je premijer Plenković.

“Politika koju vodimo i snalaženje u ovim kriznim situacijama je izuzetno bitna za sve građane. Ovakve ocjene ljudi koji su daleko od nas, koji nas gledaju strogo, pokazuju da smo na dobrom putu”, dodao je Plenković. Krenuo je nabrajati po čemu je jučer bio dobar dan:

“Uputili smo 868 milijuna kuna za nacionalne bolnice. To uključuje novac za Klaićevu, Infektivnu kliniku, bolnicu u Vukovaru. Županijskim bolnicama pušteno je još 600 milijuna kuna. Još jedna odluka koja je kapitalno važna, odlučili smo dati 88,5 milijuna kuna kapitalne pomoću Croatia Airlinesu”.

“Mi smo u dogovoru s Europskom komisijom zaključili sporazume o kupnji cjepiva unaprijed. Od AstraZenece smo naručili više od 2,7 milijuna doza cjepiva. Kad je riječ o Sanofiju, kroz nekoliko tjedana znat ćemo koliko će biti doza raspoređeno po EU članicama. S Johnsonom smo dogovorili 900 tisuća doza cjepiva. Od Pfizera smo naručili i rezervirali milijun doza cjepiva”, kaže premijer Plenković.

“Dogovorili smo sa sindikatima javnih i državnih službi da se ispuni dogovor postignut u lipnju o povećanjima. U četiri godine povećali smo osnovicu za 18,3 posto, za skoro tisuću kuna. U našem mandatu će minimalna plaća porasti za 904 kune”, kaže Plenković.

“Do sada je pristiglo prijava od 14.000 poslodavaca za 70.000 radnika. Samo kroz naknade ćemo do kraja godine izdvojiti preko osam milijardi kuna. To su po meni sve jako važne odluke, kvalitetne, ohrabrujuće, dobre i koje potvrđuju da smo na dobrom putu”, kaže Plenković.

“Nisam pogledao sve što je on izgovorio. Sve više se pojavljuje neka vrsta opsjednutosti. Milanović je opsjednut sa mnom. Nastoji jako podcijeniti aktivnost koju sam imao u Bruxellesu i Parizu. On je isto bio u Bruxellesu, što je tad napravio, kupio polovni auto? To je ta razina. Mojih 5 godina u Parizu su mi jako pomogle da sagledam svijet, da dobijem drugu diplomatsku optiku. Razlika između mojih i njegovih dostignuća je enormna. Milanović je veći stalker od Marasa, mislio sam da je Maras glavni stalker.

Kilavac, jel to kad patriotski padneš s Patrije? Opsjednut je s košarkom, da na trepavicama stojim ne može me pobijediti. Dam mu 10 bodova prednosti”, odgovorio je Plenković te dodao da je Milanović ucviljen i da još pati jer je izgubio na izborima od Plenkovića. “Nikad mi nije ni čestitao, nakon pet godina”, dodaje Plenković.

Na pitanje do kada će trajati to prepucavanje, Plenković kaže:

“Zašto da ja zašutim? Mnogi su zašutili nakon afere Janaf. To je bit o kojoj vi ne pitate. Nakon toga kreće tirada prema svima. Nećete valjda očekivati od mene, kilavca, da ja šutim? Pa šta je vama, pa to je politika”, kazao je Plenković. 

“Ne smatram se nikakvom elitom, Milanović se očito smatra. Smatram se predsjednikom vlade čija je želja i dužnost biti 18.11. u Vukovaru. Sada nam je čovjek, koji je u krizi imao teze da je korona karijes, da ne treba nositi maske, da se trebamo rukovati i da se umire više od gripe nego od korone, našao govoriti što su to dvostruki kriteriji. Kad to povežete samo s ovim što sam nabrojao, ne vrijedi ništa.

“Kolona sjećanja će se održati uz odgovorno ponašanje svih koji tamo žele doći. To nije nikakva elita”.

“Što se tiče HDZ-a, ovo je novi HDZ s novim ljudima. Bačić nije bio u vremenu Sanadera glavni tajnik HDZ-a. Bačić je bio glavni tajnik stranke kad je Sanader rekao hvala i doviđenja. Bit ovog predmeta se odnosi na vrijeme kad je predsjednik bio Ivo Sanader. To što se Bačića spominje da je novac koji je ostao iz vremena ranijeg predsjednika predao DORH-u, što je to? Je li to neko kazneno djelo?” upitao je.

Leave a Comment

Your email address will not be published.