PREMIJER PLENKOVIĆ Ne znamo kako ćemo zaspati od Milanovićevih prijetnji da će početi koristiti svoje ovlasti. Ovo sve što je predsjednik rekao o lakiranju i zamajavanju javnosti, to je nonsens - Kanal 5

PREMIJER PLENKOVIĆ Ne znamo kako ćemo zaspati od Milanovićevih prijetnji da će početi koristiti svoje ovlasti. Ovo sve što je predsjednik rekao o lakiranju i zamajavanju javnosti, to je nonsens

Premijer Andrej Plenković održao je, nakon pressice hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, konferenciju za novinare u Banskim dvorima te započeo; “Predsjednik RH je maloprije imao presicu, mislim da je dobro da se čuje i druga strana, da dobijete cjelovitu sliku.” Evo što je govorio premijer Plenković na press konferenciji…

“Htjeli smo da današnji sastanak Vijeća za obranu bude što sadržajniji i konstruktivniji. U pojedinim segmentima sastanak je bio nadrealan, ali u biti smo se složili u pogledu stanja oružanih snaga. U godini smo u kojoj idemo u sklapanje ugovora o nabavci borbenih aviona”, rekao je premijer Plenković te nastavio; “Snaga HV-a se prije i poslije Rafalea ne može uspoređivati.”

“Mi kao vlada možemo biti ponosni koliko smo učinili na povećanju izdvajanja za obranu, naročito u odnosu na prije”, rekao je Plenković i pokazao grafove koji pokazuju da su izdvajanja na obranu dosta porasla u odnosu na vrijeme prije 2016.

“Sad se nalazimo u 2020. i 2021., godinama koje je donijela enormne troškove za saniranje pandemije koronavirusa, za potporu kompanijama u privatnom sektoru. Sačuvali smo kreditni rejting i napravili enormne iskorake prema članstvu u eurozoni i u takvom kontekstu mi 7-10%, i kad se uzme efekt inflacije, izdvajamo više za obranu.”

“Nismo se dogovorili oko jedne jedine formulacije, razlika je samo u nijansama, dakle kako vidimo stanje u oružanim snagama. Poštujemo stav predsjednika koji želi ukazati na stanje u Oružanim snagama, ali se ne slažemo o tome kako pristupiti toj temi i kako realno sagledati gdje smo mi danas. To gledamo s pozicija vlade koja je puno uložila u vojsku”, rekao je Plenković, pa nabrajao koje su sve naknade uvedene za vojsku i koliko su povećane u mandate njegove vlade.

“Poboljšali smo uvjete i u vojarnama. Gotovo da nema lokacije gdje nismo ulagali. Uložili smo više od 600 milijuna kuna u vojarne. HV je vraćena odlukama ove vlade u Vukovar, Varaždin, Sinj, Ploče i Pulu. Sve su to snažne poruke koje smo učinili dosada. Slažemo se da treba učiniti još. Kad je riječ o nabavi oklopnih pješačkih vozila, jer to prema ovom sastanku predstavlja neku točku prijepora koja je jako važna, u trenutku kad se preuzme čvrsta obaveza da se ta vozila nabavljaju, tad će vlada RH bez većih poteškoća iznaći sredstva i zato. Ono što želimo je jasna komparativna analiza”, rekao je premijer Plenković.

“To što nije bilo priopćenja nakon Vijeća za obranu nije neka bitna činjenica. Mi moramo voditi računa o cjelini, nemamo luksuz gledanja samo jedne točke u proračunskoj torti. Razumijemo nužnost jačanja obrambenih sposobnosti, zato i idemo u projekt nabave borbenih zrakoplova”, rekao je premijer.

“Što se tiče sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost, to sam ja inicirao da bude u istom danu, taj sastanak je za razliku od ovog prošao vrlo konstruktivno i u pogledu tema što se tiče našeg okruženja gdje je, moram priznati, uz informacije koje smo čuli od ministra vanjskih poslova, sve je prošlo u zajedničkoj ocjeni koja je gotovo istovjetna. Slično je bilo oko nezakonitih migracija, gdje je referirao Božinović”, rekao je Plenković.

“Treća tema, smjernice za rad SOA-e i VSOA-e, usuglasili smo se oko smjernica za iduću godinu. Taj drugi sastanak je protekao kao da je sve normalno.”

“Što se tiče pokušaja da se dogovorimo o najnižem zajedničkom nazivniku, možete pitati aktere tog sastanka, pitajte tko je nastojao biti konstruktivan. Ja smatram da smo mogli postići dogovor, ali sam stekao dojam da s druge strane nije bilo te želje tako da se može osigurati ova presica kasnije.”

“Ovo sve što je predsjednik rekao o lakiranju i zamajavanju javnosti, to je nonsens”, izjavio je premijer.

“Ne bih rekao da je to neka talačka situacija. Mi smo sad od situacije da smo oduševljeni borbenih zrakoplovima došli do dojam da su ostale grane vojske taoci Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Ja nisam baš primijetio da su ostali zapovjednici nešto ljubomorni na zapovjednika HRZ-a. Ako su avioni tu, onda smo svi s njima jači.”

“Rekao sam da ću kao predsjednik vlade i HDZ-a, čiju stranku je Milanović usporedio s nacional-socijalističkom strankom, mi pokušavamo održati razinu komunikacije na nekoj razini. On je i popodne išao u tom smjeru. I mi bi mogli biti drski, ali ne želimo. Njegova komunikacija je uličarska, poluprimitivna. Meni se danas ne da ići tim smjerom, jer mislim da je dobro da su danas održani ti sastanci i da imamo neke zaključke”, rekao je Plenković.

“Neću se valjda osjećati kao premijer koji ima najveći proračun za vojsku kao da smo u talačkoj situaciji”, rekao je premijer Plenković.

“Bilo je danas nadrealnih situacija za koje bi bilo bolje da ih nema, ali ne bih u detalje”, dodao je premijer.

“I sam ministar je pojasnio da za opoziv predsjednika trebate imati dvije trećine zastupnika, to nije realno. Ministar nije išao za tim, nego ga je netko nešto pitao, a onda je Milanović odgovorio da je ministar opušak koji ima petparačku diplomu, da je iz vinkovačke provincije čime je uvrijedio Vinkovce… Ministar nije rekao da se ide u opoziv predsjednika, za to treba imati dovoljnu većinu, to nije politika koja se formulirala u ovoj nacističkoj stranci, kako on zove HDZ.”

“Vidio sam da je ministar već reagirao. On je član vlade, nije iz Zagreba. Došao je u Zagreb i dobio je taj stan. Ako ga je trebao urediti, uredili su ga. Nisu ga uredili da on to nosi sa sobom kući. Ali indikativno je baš da se netko potrudio da baš taj ministar baš danas izađe na naslovnici jednog tjednika. Kakav dramatični tajming. Ma nije slučajno.. ja mislim da je to slučajno. Sto posto je to pušteno iz ove nacističke stranke”, dodao je ironično Plenković.

“Mi smo današnjim sastancima s predsjednikom ispunili kvotu za nekoliko mjeseci, to je bilo četiri sata s pauzama od par minuta”, rekao je Plenković.

“Ne znamo kako ćemo zaspati od Milanovićevih prijetnji da će početi koristiti svoje ovlasti.”

“Sad smo došli u fazi gdje postoji ignoriranje ministra obrane od strane predsjednika. To tako po zakonu ne može. Treba poštovati ministra i Ministarstvo obrane. Postoji zakon, postoje nadležnosti ministra i nadležnosti načelnika Hranja i postoje nadležnosti predsjednika. Dosta banalno”, rekao je.

“Ja to ne doživljavam kao nešto prema meni. Iz mog kuta gledanja, to je samo jedan segment djelovanja predsjednika vlade. Ovo sve skupa nije tema. Cijelu priču je u eter istresao Milanović. Tko je u javnosti potencirao počasno-zaštitnu bojnu? To nije neka tema koja treba dobiti ovakve dimenzije da imamo pitanje funkcionalnosti”, izjavio je Plenković.

“Bez problema su bili dogovori oko šefa SOA-e, VSOE-a, oko načelnika glavnog stožera, oko šefa Vrhovnog suda i to kad je predsjednik isto tako na nezakonit način kršio zakon o sudovima. Je li u redu da Milanović krši zakon o blagdanima? Jel to normalno? Nađite mi još jednu zemlju u svijetu u kojoj predsjednik na dan kad je po zakonu Dan državnosti ne čestita svojim građanima taj dan. Ako netko uspije to naći, ja ću ga voditi na ručak. Ja mislim da je to nemoguće. I nikom ništa”, rekao je Plenković.

“Sad je poštuje zakon o obrani. Nema reakcije. Došli smo u situaciju da u društveno-medijskom kontekstu divljaštvo, uvrede i primitivitam postaju normalne. Sve je dopušteno. Tako nastradaju i komentatori, sjetite se Puhovskog koji više ne smije doći na RTL. Što se govori medijima, drugim ljudima.. to je sve postalo normalno. Spustili su se standari, javnost se priviknula da najgrublje uvrede prolaze. To je daj novi model, europski, s Pantovčaka, a ne iz vlade. Onaj tko želi vidjeti razliku, on ju vidi”, rekao je Plenković.

“Što se tiče sudjelovanja prof. Goldsteina u vijeću za suočavanje s prošlošću, on je tamo pozvan kao povjesničar sa svojim svjetonazorom i ideološkom pripadnošću. Tamo su bili i povjesničari i politolozi, napravljen je izrazito vrijedan dokument koji se ne odnosi samo na jedan pozdrav. Siguran sam da je Goldstein tu dao svoj doprinos. Da li je on dobar da bude veleposlanik, to je drugo pitanje”, rekao je.

“Danas je bilo situacija gdje se načelniku glavnog stožera oružanih snaga nije dalo govoriti na sastanku. Nadam se da je on dobro i da ima svoju slobodu govora. Meni je inače Hranj cijelo ovo vrijeme bio, a znam ga dugo, normalan i ozbiljan i simpatičan čovjek, zato i nisam imao ništa protiv njegova imenovanja”, rekao je premijer Plenković.

Leave a Comment

Your email address will not be published.