Premijer Plenković: Nacionalni plan oporavka sredinom mjeseca listopada - Kanal 5

Premijer Plenković: Nacionalni plan oporavka sredinom mjeseca listopada

U listopadu će se doznati osnovne konture nacionalnog plana oporavka, izjavio je predsjednik vlade Andrej Plenković, a očekivan je pad BDP-a u drugom tromjesečju od 15,1 posto.

“Ideja je da do 15. listopada imamo osnovne konture toga plana, a nakon toga ćemo u komunikaciji s Europskom komisijom, kao i sve druge države, raditi na detaljima; i usvajanje tih dokumenata trebalo bi biti početkom iduće godine”, rekao je Plenković.

Premijer je poručio je da je vlada na tragu onoga što rade kroz nacionalni program reformi, kroz program konvergencije te kroz program vlade. Činjenica što je Hrvatska dobila 22 milijarde eura kroz sedam godina, sjajna je poluga za snažan gospodarski oporavak već od iduće godine.

Vezano uz pad BDP-a od 15,1 posto u drugom tromjesečju Plenković drži kako se radi o očekivanim podacima jer su u prvom kvartalu imali određeni rast, a sada smo imali najveći pad, što je logično.

“To je posljedica zatvaranja zbog pandemije Covida-19”, izjavio je te podsjetio da su postepeno tri puta otvarali zemlju te se pripremili za turističku sezonu. Treba pričekati i podatke o trećem kvartalu te vidjeti kako će proći i četvrti.

“Ovo je specifična godina i globalno gledajući ovo je na razni otprilike prosjeka zemalja EU. Za mene tu nema nekih velikih iznenađenja. Ono što je važno – kada se gleda prosjek prvih šest mjeseci, onda smo oko -7,5 posto. Za sada je to sve u okvirima onoga što se očekivalo i provjenjivalo.”, izjavio je premijer Plenković.

Leave a Comment

Your email address will not be published.