Premijer Andrej Plenković boravi u Ukrajini - Kanal 5

Premijer Andrej Plenković boravi u Ukrajini

Premijer Andrej Plenković u dvodnevnom je službenom posjetu Ukrajini koji bi trebao imati uz političku i snažnu gospodarsku i kulturnu dimenziju. 

Za tri dana navršit će se 30 godina otkad je Ukrajina priznala Hrvatsku, kao treća država koja je to učinila nakon Slovenije i Litve.

Ukrajina je danas zainteresirana za iskustva Hrvatske u mirnoj reintegraciji, a zanimljiva joj je i kao uspješan model euroatlantskih integracija s obzirom da je RH prva država koja je ušla u EU i NATO s ratnim nasljeđem i činjenicom da je u jednoj fazi stvaranja države imala okupirane teritorije, kažu u Banskim dvorima.

Hrvatska je zajedno s ostalim članicama EU-a bila na inauguracijskom samitu Krimske paltforme u kolovozu ove godine gdje je svih 27 država članica još jednom potvrdilo da neće priznati aneksiju Krima te joj poručilo da je neće ostaviti samu.

Potpisivanje Deklaracije sa Zelenskijem

U glavnom gradu će prvo razgovarati s ukrajinskim kolegom Denisom Šmihalom, a potom i s predsjednikom države Volodimirom Zelenskijem s kojim će potpisati Deklaraciju o europskoj perspektivi Ukrajine, a nakon sastanka s predsjednikom parlamenta Ruslanom Štefančukom, Plenković ide na ukrajinsko-hrvatski gospodarski forum na kojem će biti jako hrvatsko poduzetničko izaslanstvo.

Danas će se otvoriti Centar za hrvatski jezik i kulturu na Kijevskom nacionalnom sveučilištu Tarasa Ševčenka, a večeras je previđen susret s hrvatskom zajednicom i sudionicima gospodarskog foruma.

Sutra premijer Plenković putuje u Lavov gdje će posjetiti Ukrajinsko grkokatoličko sveučilište i predavati o budućnosti Europe.

Predviđeno je i polaganje cvijeća na spomenik Hrvatima poginulima na Istočnom bojištu u Prvom svjetskom ratu, susret s profesorima i studentima kroatistike i sastanak s predstavnicima hrvatskih udruga.

Devedesetak hrvatskih gospodarstvenika na forumu

Ovaj posjet prati jako gospodarsko izaslanstvo, a planirano je održavanje i druge sjednica zajedničkog povjerenstva za gospodarsku suradnju između hrvatske i ukrajinske vlade.

Devedesetak hrvatskih gospodarstvenika iz 59 tvrtki, najviše iz farmaceutske industrije, IT-ja, poljoprivrede i turizma, sudjelovat će na forumu na kojem se s ukrajinske strane očekuje 170 gospodarstvenika iz oko 150 tvrtki.

Ukrajina sa svojih 43 milijuna stanovnika predstavlja zanimljivo tržište za hrvatske tvrtke. Njezin BDP prošle godine je prelazio 150 milijardi dolara.

Gospodarski forum organizira se zbog jačanja suradnje među poslovnom zajednicom dviju zemalja i želje da se hrvatske tvrtke umreže izravno s ukrajinskim, ali i zbog boljeg korištenja sporazuma o slobodnoj trgovini između EU-a i Ukrajine kojim se otvaraju tržišta roba i usluga uz velike carinske olakšice.

Dosadašnja suradnja bila je uglavnom u području farmaceutike, poljoprivredno-prehrambene industrije, IT-ja, kemijske i metalne industrije i turizma. Za ulaganja ima interesa, pogotovo s ukrajinske strane u području poljoprivrede, energetike i luka, ali većih investicija nije bilo.

U hrvatskom izvozu u Ukrajinu ističe se farmaceutska industrija čiji je udio u izvozu u tu zemlju u 2020. bio je preko 30 posto. Riječ je prvenstveno o Belupu koji je hrvatski lider u tom segmentu.

Leave a Comment

Your email address will not be published.