Preko 200 radnika INA / Crosca na jesen će dobiti otkaz - Kanal 5

Preko 200 radnika INA / Crosca na jesen će dobiti otkaz

Više od 200 radnika tvrtke Crosco, koja je servisne kompanije INE za rad na naftnim bušotinama, uskoro će dobiti otkaz. Informaciju o tome potvrđena je i u samoj kompaniji INA.

Razlog smanjenja broja zaposlenih u Croscu je pad cijena nafte i koronakriza. Pandemija koronavirusa dovela je do znatnog pada potražnje za naftnim derivatima i do 50 posto. U takvim uvjetima kompanija je poduzela brojne mjere za stabilizaciju poslovanja i restrukturiranje.

Kriza globalnog karaktera pogodila je sve naftne i plinske kompanije koje su uvelike reagirale na isti način, odnosno troškove i ulaganja su prilagodile situaciji na tržištu. To se posebice odrazilo na servisne kompanije jer, zbog niske cijene nafte i plina, ne ugovaraju se novi poslovi, obujam održavanja je sveden na nužni minimum te dolazi do znatnih problema s naplatom potraživanja. Servisna kompanija Ina Grupe – Crosco je primorana zaduživati se kako bi pokrila troškove poslovanja, dok istovremeno nema prihoda ili je iznimno nizak.

Foto: Facebook

Crosco u vrijeme lockdowna  prvi put u povijesti zabilježio nekoliko dana s nula radnih sati, a 90 posto radnika je oslobođeno obveze rada uz pravo na naknadu plaće, a inače ih je u društvu oko 1000 zaposleno.

“Organizacijske promjene imat će za posljedicu ukidanje određenog broja radnih mjesta ili smanjenje izvršitelja na pojedinim radnim mjestima. Očekivano restrukturiranje obuhvatit će nešto više od 200 stalnih zaposlenika Crosca, dok će konačna brojka biti poznata nakon što se razmotre sve potencijalne mjere otklanjanja potrebe za otkazivanjem“, ističu u Ini.

Radnicima koji će napustiti kompaniju bit će osigurana „značajno veća prava od onih propisanih Zakonom o radu”, prvenstveno otpremnine, koje će biti višestruko veće od propisanih zakonom. 

Otkazi mogu se očekivati već početkom jeseni.

Leave a Comment

Your email address will not be published.